Hrana i recepti

Hrana i recepti

Od maglice u mozgu do težeg oporavka: 4 znaka koja govore da vam treba više ugljikohidrata

Shutterstock

Od maglice u mozgu do boli nakon treninga… sve to mogu biti simptomi manjka ugljikohidrata.

Uz proteine i ugljikohidrati su jedni od važnih makronutrijenata koji se nalaze u hrani. 
Iako se smatra da su odgovorni za nakupljanje viška kilograma, manjak ugljikohidrata može naštetiti zdravlju. 

Nutricionist Nichola Ludlam-Raine, se slaže da treba izbaciti procesuirane ugljikohidrate ali svakako ne sve. Ugljikohidrati su gorivo koje je organizmu potrebno da se kreće i mozgu da razmišlja. Dakle, ako izbjegavate ugljikohidrate možete očekivati probleme, a evo koji simptomi otkrivaju da vam nedostaju u organizmu. 

1. Manjak energije 

Kako se radi o gorivu za organizam, ako potpuno smanjite njihov unos, vjerojatno ćete primijetiti da imate manje energije, navodi Ludlam-Raine. Iako naš organizam može koristiti i druge tvari za energiju, ugljikohidrati će ju ponuditi brže pa će i organizam bolje funkcionirati. 

Šest predmeta koji su posebno prljavi tijekom ljeta – čistite li ih redovito?

2. Maglica u mozgu 

Mozak treba glukozu kako bi pravilno funkcionirao. Pa kada ne konzumirate dovoljno ugljikohidrata, možete se naći u lošem raspoloženju i mučite se kako bi se koncentrirali. Uz proteine oni će pomoći proizvodnji triptofana, koji se pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće. 

Ugljikohidrate možete dobiti iz cjelovitih žitarica, voća i povrća koji će ponuditi i dosta vlakana te esencijalnih minerala za dobrobit cijelog organizma. 

3. Manje energije za tjelovježbu 

Tijelo pohranjuje ugljikohidrate kao glikogen u jetri i mišićima, a oni se koriste za energiju koja je potrebna svim sportašima, bilo kojim sportom da se bave pa makar i brzim hodanjem, a posebno su potrebni onima koji se bave intenzivnim aktivnostima poput HIIT programa. 

5 najčešćih grešaka koje radite dok izvodite plank i zbog kojih vježba ne daje rezultate

Ako ne konzumirate dovoljno ugljikohidrata nećete biti uspješni kao inače na treningu i možete patiti od boli u mišićima ili glavobolje. 

5. Težak oporavak nakon treninga 

Ne samo da će poslužiti i kao gorivo za trening, ali će i pomoći kod oporavka nakon treninga. Kako su tijelu potrebni nutrijenti nakon treninga, svakako se savjetuje korištenje i ugljikohidrata za te svrhe. Ako se tijelo ne opravi kako treba, bol u mišićima je neizbježna a vi ćete sporije napredovati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo