Sve više ljudi pati od učestalih jakih glavobolja koje mogu biti uzrokovane i lošim odabirom namirnica. Znanstvenici su povezali način prehrane s pojavom migrena.
Migrene se češće javljaju kod žena, a smatra se da oko 20 posto migrenskih napada nastaje zbog osjetljivosti na hranu. Migrenu možete prepoznati po boli jedne strane glave koja je pulsirajuća te se pojačava sa fizičkim aktivnostima. Povraćanje te osjetljivost na svjetlo i zvuk su također česte.
Spriječite migrenu pravilnim izborom namirnica
Migrenu može uzrokovati niz različitih faktora poput promjene vremena, hormonalne promjene kod žena, nedovoljno odmaranja i sna te pušenje. Najnovija istraživanja u obzir uzimaju i utjecaj hrane na pojavu migrene.
Ove su neke od namirnica koje mogu uzrokovati migrenu:
- pšenica
- kravlje mlijeko
- lješnjaci
- banane
- šećer
- kvasac
- kukuruz
- citrusi
- jaja
- kava i čaj
Kako znati koje nam namirnice ne pašu?
Imate li nakon obroka probavne smetnje? Osjetite li pad energije nakon obroka? Ako ste pozitivno odgovorili na ova pitanja, vrijeme je za promjenu prehrane. Vodite dnevnik i zapisujte kako se osjećate nakon jela, a ako su vaši problemi učestali, napravite test intolerancije na hranu.
A. A.