Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orašasti plodovi štite srce i krvne žile

Shutterstock

Osobe koje barem tri puta tjedno grickaju orašaste plodove imaju znatno niži rizik od umiranja zbog raka ili krvožilnih bolesti.

Ako volite grickati bademe, lješnjake, indijske oraščiće ili orahe, zanjte kako ste na “dobrom putu“, jer su oni prave male bombe zdravlja. Mnogim zdravstvenim dobrobitima konzumacije orašastih plodova znanstvenici Sveučilišta Rovira i Virgili su dodali još dvije potvrde: ova navika može sniziti rizik od umiranja zbog malignih ili krvožilnih bolesti.

Naime, osobe koje jedu orašaste plodove, pogotovo orahe, imaju veće izglede živjeti duže, a one osobe koje ih jedu barem tri puta tjedno imaju niži rizik od umiranja zbog raka (40 posto) ili krvožilnih bolesti (55 posto)

Španjolski su se istraživači koncentrirali na 7000 osoba starih između 55 i 90 godina koje su podijelili u dvije skupine: jedni su ispitanici jeli po režimu mediteranske prehrane (konzumirali su puno maslinovog ulja i orašastih plodova), dok su drugi jeli hranu s malo masti. Osobe koje su jele orašaste plodove imale su niži indeks tjelesne mase i tanji struk, među njima je bilo manje pušača i bili su tjelesno aktivniji nego osobe koje su rijetko jele orašaste plodove. Među njima je bilo i manje oboljelih od dijabetesa tipa 2 ili pacijenata koji su uzimali lijekove za hipertenziju.

“Nije nam u potpunosti jasno kako orašasti plodovi mogu spriječiti ranu smrt, niti nam je jasno zašto bi orasi trebali biti bolji od ostalih vrsta. Orasi imaju posebno visok sadržaj alfa-linoleinske kiseline i fitokemikalija, pogotovo u svojoj kori, a oni, zajedno s vlaknima i mineralima kao što su kalcij, magnezij i kalij mogu dorpinijeti njihovom zdravom učinku“, objasnio je Jordi Salas-Salvado sa Sveučilišta Rovira i Virgili, voditelj istraživanja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo