Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orasi snižavaju kolesterol

Ako želite sniziti razinu svog kolesterola u svakodnevnu biste prehranu trebali uključiti veće količine oraha. Na taj ćete način pomoći organizmu da se bori protiv upala. A one su, uz visoki kolesterol vodeći faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Potvrdilo je to najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard, a objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

orah“Konzumacija oraha je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i preranom smrću”, pišu istraživači. “Orahe krasi jedinstveni profil: bogati su polinezasićenim masnim kiselinama koje mogu poboljšati krvne lipide i pozitivno utjecati na druge faktore rizika koji potiču razvoj kardiovaskularnih bolesti.”

Orasi su također odličan dijetalan izvor vlakana, magnezija, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa.

Istraživači su analizirali rezultate 13 različitih studija provedenih na 365 sudionika. Kroz prehranu su unosili između 10 i 24 posto kalorija iz oraha i to kroz 24 tjedna. Rezultati su pokazali kako je kod ispitanika čija je prehrana sadržavala više oraha zabilježeno značajno snižavanje lošeg LDL kolesterola.

Iako je prehrana bogata orasima bogata i mastima, istraživači su utvrdili kako ona ipak snižava predispoziciju za razvoj problema sa srcem. “Orasi doprinose određenim svojstvima antioksidansa i upalnim markerima, a osim toga ne djeluju nepovoljno na tjelesnu težinu,” objavili su znanstvenici.

Rezultati najnovijeg istraživanja potvrđuju zaključke prethodnih koja su otkrila poveznicu prehrane bogate orašastim plodovima i bobičastim voćem te smanjenja rizika od metaboličkog sindroma, skupine simptoma povezanih s kardiovaskularnim bolestima. Otkriveno je kako kardiovaskularano zdravlje poboljšavaju i orah makadamija te bademi.

Istraživanje je pokazalo kako prehrana bogata orasima može sniziti rizik od razvoja raka dojke.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo