Rotkvica je već tisućljećima jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu. Hranjiva je, a niskokalorična – 100 grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija.
Raštika – niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava
Hrskavi, sočni korijen obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, antocijaninom (crvenim pigmentom koji je vrlo snažan antoksidans) te mineralima – najviše kalijem, a sadrži i znatne količine mangana, bakra, kalcija, željeza, fosfora… Također sadrži lizocin koji djeluje antibakterijski te ljekovite sumporne spojeve.
Sumpor štiti od raka i infekcija te uravnotežuje tlak, kolesterol i šećer
Melem za probavu
Rotkvica je poznata kao narodni lijek protiv žutice. Odlična je i za dišne organe (pomaže protiv kašlja, bronihitisa i astme), mokraćni sustav (rotkvica je prirodni diuretik) te za uravnoteženje probave jer potiče rad jetre i žuči. Rotkvica sadrži korisne neprobavljive ugljikohidrate koji čiste crijeva, pa se preporučuje i za olakšanje tegoba uzrokovanih hemoroidima.
Idealna za mršavljenje
Također je rotkvica idealna hrana za lakše mršavljenje zato što, osim već spomenute niskokaloričnosti, održava dulji osjećaj sitosti.
Superhranjiva povrtna “kuglica” sadrži gorušičnu kiselinu zbog koje ima poseban ljutkasto-gorkast okus. Zbog toga je najpopularnija u salatama, a svakako je vrijedi kušati i pirjanim varijantama te umacima.
Zbog crvene boje i mogućnosti izrezivanja na različite načine, rotkvica je i odlična dekoracija jelima. Jestivo je i lišće rotkvice, od njega se mogu pripraviti juhe i prilozi.
Rotkvica lako “dehidrira” i gubi aromu stajanjem, pa koristite što svježije rotkvice i režite ih tek neposredno prije pripreme jela odnosno konzumacije.
Vodič za zdravo kuhanje povrća – očuvajte hranjive tvari, okus i izgled
I.V.
Foto: Shutterstock