Losos je plava riba, a one su dobile takav naziv zbog srebrnkastih pruga na leđima i bokovima koje se odražavaju plavom bojom.
Losos se priprema dimljen, u salati, uz hladne umake i na slične jednostavne načine. Istraživanja su pokazala kako konzumacija jedne porcije lososa svakih pet dana može spriječiti razvijanje aktinske keratoze, mogućeg prediktora raka kože. Otprilike 100 grama lososa ima 116 kalorija, a izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, te vitamina B6, B12 i riboflavina.
Pripremite losos i na ovaj način i uživajte u njemu!
Sastojci:
- 500g heljde
- 6 žlica mljevenog lana
- voda
- sol i papar
- maslinovo ulje
- 450g dimljenog lososa
- bučino ulje
- mješana salata Spar matovilac/radič 300g
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite protvanj ili staklenu zdjelu za pečenje. Obložite papirom za pečenje. Losos istrgajte na veće komade. Skuhajte heljdu prema uputi. Ocijedite od vode. U veću plastičnu zdjelu stavite 6-7 žlica heljde zgnječite vilicom. Dodajte ostatak i promješajte. Dodajte lan. Posolite i popaprite po ukusu.
Dodajte 10 žlica bučinog ulja. Promješajte. Heljdu raspodjelite na pripremljeni protvanj. Poravnajte da bude ravnomjerno. Pecite 15 – 20 minuta – ovisno o jačini pećnice. Kada počne dobivati boju i koricu, izvadite. Lagano premažite bučinim uljem i pobacajte komade lososa. Vratite u pećnicu još 5-10 minuta – dok losos dobije malo boje i korice. Izvadite, ohladite i režite na kocke. Poslužite s mješanom salatom začinjenom po želji.
Losos možete jesti i ako vam nedostaje energije, a pročitajte koje su druge namirnice dobre u tom slučaju, kao i zašto je potrebno jesti plavu ribu!
Ordinacija.hr