Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition poručuje da konzumacija namirnica koje sadrže falavonoide, tip antioksidanata koji se nalazi u čaju, kod žena smanjuje šanse da će oboljeti od raka jajnika.
Znanstvenici su promatrali prehrambene navike kod više od 170.000 žena u periodu od 30 godina kako bi došli do pravog zaključka.
Njihovo najvažnije saznanje glasi da samo par šalica crnog čaja na dan može biti povezano s 31 posto manjom vjerojatnošću za razvoj ovog smrtonosnog raka. Iako još nije potpuno jasan mehanizam djelovanja, pretpostavlja se da flavonoidi sa svojim protuupalnim svojstvima imaju efekt na razvoj zloćudnih stanica, pojasnila je dr. Aedin Cassidy, autor studije.
S obzirom da je rak jajnika smrtonosna bolest, možda je i pravilna prehrana jedan od načina prevencije ove bolesti. Uz falovonoide iz crnog čaja, dobro je u prehranu uvesti i druge namirnice koju su izvori ovog sastojka poput jabuka, grožđa borovnica, crne čokolade i luka.
Ordinacija.hr