Ovo je 5 najbizarnijih mitova o prehrani - nutricionistica želi da ih znate - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 5 najbizarnijih mitova o prehrani – nutricionistica želi da ih znate

Kad je riječ o prehrani, često slušamo kako kava nije dobra za zdravlje, a ugljikohidrati su oličenje svega što je loše…

​Nutricionistica Paula Norris iz Engleske je odlučila razbiti, kako kaže, najsmješnije i najbizarnije mitove o hrani. Prema njenim riječima, postoji 5 stvari koje čuje svakodnevno, a želi da u njih prestanemo vjerovati.

O kojim se mitovima radi?

MIT 1: KOKOSOVO ULJE JE ZDRAVO

Na instragramu je Paula napisala: “Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utječe na podizanje cjelokupnog kolesterola i sastoji se od 80 posto zasićenih masnoća”, te dodala kako nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi se trebalo pripaziti u kojoj se količini koristi.

Čaj od lavande – pomaže kod prehlade, želučanih tegoba, nesanice…

MIT 2: PREHRANA BEZ GLUTENA JE ZDRAVIJA

Prošle je godine hrane bez glutena bilo sve o čemu se govorili, ali Paula tvrdi da osim ako nemate dijagnozu celijakije, prehrana bez glutena nije dobra za vas. Ta vrsta prehrane nam može uskratiti prijeko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski, dodala je.

MIT 3: UGLJIKOHIDRATI DEBLJAJU

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljikohidrati glavni krivac za nakupljanje kilograma i ako želite ostati mršavi morate ih izbjegavati.

Ova nutricionistica smatra da nije problem u njima već u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.

MIT 4: GRICKALICE SU LOŠE

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbjegavati. Grickanje je dobro ako odabrete prave namirnice poput kuhanog jaja, maslaca od kikirikija ili jabuke. Ako grickate kako biste ugasili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

Smanjuje rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca… Znate li koliko čaja dnevno trebate piti i koja vrsta je najzdravija?

MIT 5: KAVA NIJE ZDRAVA

Ako ste n​ekad čuli ili pročitali kako je kava loša za opseg struka i zube, razmislite bolje – naime, radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog tlaka ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se da smanje dnevni unos kave, no ne moraju je potpuno izbaciti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo