Najbolja prehrana u prevenciji bolesti i infekcija je upravo mediteranska prehrana.
U borbi protiv upala i infekcija svakako trebamo posegnuti za omega-3 masnim kiselinama. Uz omega–3 masne kiseline, moramo spomenuti i omega-6 masne kiseline (primjerice, neka biljna ulja) koje generalno imaju protuupalno djelovanje u tijelu dok omega-3 masne kiseline (plava riba poput srdela, lososa, riblja ulja, orašasti plodovi, sjemenke, ulje repice…) imaju suprotno djelovanje – protuupalno.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline natječu se za iste metaboličke putove, stoga je jasno da je njihov omjer u prehrani jako bitan, kao i dovoljan unos omega-3. Upravo veći udio omega-3 masnih kiselina i manji omjer omega-6:omega-3 povezan je s manjom proizvodnjom proupalnih tvari u tijelu.
Prije nego se počelo s modernim procesima proizvodnje i kada je u našoj prehrani bilo manje procesiranih namirnica, omjer omega-6:omega-3 iznosio je oko 4:1, danas je taj omjer oko 20:1. Ovdje ne smijemo zaboraviti i na maslinovo ulje koje ima dodatna protuupalna svojstva zbog svojih antioksidativnih spojeva koje sadrži. Maslinovo ulje sadrži spoj oleokantal koji ima slično djelovanje kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi.
Primjer jelovnika mediteranske prehrane
Jelovnik vam može poslužiti kao pomoć da počnete slijediti ovakav način prehrane i priuštiti si maksimalnu blagodat svih ovih namirnica u prevenciji od bolesti i jačanju imuniteta:
Mediteranski doručak za prste polizati: Jednostavni recepti s malo kalorija
Doručak:
- 1 šalica kuhane zobene kaše
- 1/2 šalice bobičastog voća
- 1 žlica nasjeckanih oraha
Snack:
- Smoothie od šalice svježeg špinata, 1 nektarine, 2 žlice mljevenog lana, 1 banane
Ručak:
- 2 šalice pečenog povrća (poput luka, tikvice, patlidžana i cvjetače) prelivenog žlicom maslinovog ulja i začinima po želji
- 150 g lososa na žaru
- 1/2 šalice kuhanog prosa
Večera:
- 2 šalice zelene salate
- 1/2 šalice nasjeckanih cherry rajčica
- 1/2 šalice sjeckanih krastavaca
- 3-4 masline
- 2 žlice feta sira
- 1 šalica slanutaka
- 2 žlice balzamičnog octa
- svježi začini po želji
Jedite kao kardiolog! Liječnik otkriva 6 smjernica kojih se čvrsto drži
Foto: Shutterstock