Ovo niste znali: od kvinoje možete napraviti kokice! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo niste znali: od kvinoje možete napraviti kokice!

Podizanjem svijesti o zdravlju i prehrani, danas se žitarice cijene kao namirnice koje snižavaju rizik od raka i srčanih bolesti, obiluju vlaknima i vitaminima, te sadrže vrlo malo masnoća. Žitarice su sve omiljenija i cjenjenija hrana, posebice u raznim okrepjujućim juhama.

Cjelovite žitarice su jedne od najkvalitetnijih sastojaka svakog jela diljem svijeta, od hladnih snježnih prostranstava do megapolisa krcatim ljudima, jer predstavljaju kvalitetan izvor energije, vitamina, minerala, vlakana i drugih tvari potrebnih za normalan rad ljudskog tijela. 

Ječam – to je žitarica koju su poznavali još u starom Egiptu i smatra se jednom od najstarijih žitarica. 

Blagog je okusa i uglavnom se koristi u okrepljujućim juhama i varivima. Zima je idealno godišnje doba za Bogate juhe s ječmom i povćem. Bogatstvo ove juhe nalazi se u ječmu koji je odličan izvor minerala, a pomno birano povrće poput poriluka, krumpira, luka, rajčice i još mnogih drugih čine je odličnim izvorom nutrijenata. 

Heljda – iako je heljda zeljasta biljka, njeno sjeme se priprema jednako kao žitarice, iako spada u pseudožitarice. Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B i raznovrsnim mineralima.

Heljda je lako probavljiva i puna energije. Ubraja se među namirnice koje odlično griju tijelo, pa je poželjna u hladnim danima. Ne sadrži gluten pa je prikladna i za prehranu osoba koje boluju od celijakije.

Zob – zbog iznimne nutritivne vrijednosti koje su prepoznali nutricionisti i liječnici, sve se češće koristi u raznim jelima. Od nutrijenata sadrži mangan, selen, fosfor, triptofan, vitamin B1, magnezij, prehrambena vlakna, natrij, bakar, cink i proteine.

Pir – žitarica slatko-orašastog okusa bliski je srodnik današnje pšenice. Pir još zovemo krupnik ili dinkel i jedna je od najstarijih vrsta žitarica, a potječe iz Azije. Pir je lako probavljiv što ga čini idealnom namirnicom za prehranu starijih osoba i djece.

Kvinoja – svoje korijene vuče iz Južne Amerike, a zovu je i “zlato Inka”. Ono što ju čini jedinstvenom jest činjenica da je riječ o jedinom potpunom biljnom izvoru proteina, što znači da sadrži svih devet bitnih aminokiselina koje su ključne za zdravlje i funkcioniranje organizma. To je čini omiljenom namirnicom vegetarijanaca i vegana. No, osim proteina, kvinoja sadrži i magnezij, željezo, bakar i fosfor. 

Od kvinoje možete napraviti kokice, koje izgledaju kao krupno zrno i imaju okus sličan orasima. Kokice od kvinoje možete i sami napraviti kod kuće, u tavi baš kao i klasične kokice od kukuruza i to bez masnoća.

S obzirom na sve nutritivne benefite koje imaju žitarice, one vrlo jednostavno, lako i brzo mogu postati kraljice vaših jela. Isprobajte Bogatu juhu s čak pet vrsta žitarica. Ječam, pir, zob, heljda i kvinoja čine ovu juhu bogatu nutrijentima, a pomno birani začini i povrće daju joj vrhunski okus. 

Za zimskih dana juha nam dođe kao unutarnje grijanje i poželjan je dio svakog obroka, a ako volite okus vrganja, Bogata juha s vrganjima i heljdom idealan je obrok za vas i vaše ukućane. 

Sadržaj omogućila Podravka

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo