Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pčelinji proizvodi: cvjetni prah

Cvjetni prah pomaže pri rješavanju viška kilograma, jer ispravlja kemijsku neravnotežu u organizmu koja i dovodi do povećanja težine. Ovaj proces smanjuje glad i razinu kolesterola u krvi. Pozitivni učinak peludi zabilježen je i na rast i razvoj.

Zrna cvjetnog praha ili pelud imaju ljekovita svojstva koja su poznata još od početka civilizacije, a kineski car Shen Nung još 1735. godine prije Krista u medicinskoj je enciklopediji isticao sve prednosti proizvoda koji dolaze iz pčelinjih košnica. Njegova svojstva proučavali su i Hipokrat i Pitagora. Zahvaljujući biljnim tvarima koje imaju hormonalni učinak, povoljno utječe na rad spolnih žlijezda u muškaraca i žena. Poboljšava imunološki sustav i jača obranu organizma.

Pelud ima protubakterijski učinak

Možda vam nikada nije palo na pamet da pelud može imati toliko pozitivnog utjecaja na stanje organizma i na naše zdravlje. Postoje dopunske terapije u kojima se pelud pokazao učinkovita pomoć kod depresije, smanjene vitalnosti, bezvoljnosti, umora i iscrpljenosti te alkoholizma.

Cvjetni prah će pomoći onima koji ne dobivaju dovoljno hranjivih sastojaka. Dobro je poznato da je bogat izvor vitamina, minerala, aminokiselina i još puno toga. Preporučuje se svima koji žele poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Koje su sve dobrobiti?

Cvjetni prah je bogat izvor:

  • vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12,
  • vitamin C,
  • vitamin E,
  • kalcija, bakar, željezo, magnezij, fosfor, kalij, silicij i još 59 drugih minerala
  • 22 aminokiseline, od kojih je otprilike osam nužno potrebnih za čovjeka.

Zaključuju da samo 100 grama cvjetnog praha sadrži toliko aminokiselina koliko ima 500 grama govedine ili sedam jaja, i potpuno zadovoljava potrebu esencijalnih bjelančevina u odraslog čovjeka.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo