Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pistacio uništava kolesterol

Ako želite sniziti razinu lošeg kolesterola, zaštiti se od srčanih bolesti i spriječiti karcinom, svakodnevno konzumirajte šaku pistacija.
Naime, ovi orašasti plodovi prepuni antioksidansa štite stanice organizma od štetnih tvari pod nazivom slobodni radikali.

“Naše prethodno istraživanje je dokazalo
prednosti pistacija kod sniženja lipida i lipoproteina, faktora rizika za
bolesti srca. Ova nova studija potvrdila je dodatni
utjecaj svakodnevne konzumacije malih orašastih plodova na zdravlje”,
izjavila je profesorica Penny Kris-Etherton, sa Sveučilišta Pennsylvania.

kOna je u suradnji s kolegama znanstvenicima otkrila da pistacio, za razliku
od ostalih orašastih plodova sadrži veću količinu dijetetskog
antioksidansa luteina, betakarotena i gama-tokoferola.

Betakaroten se pretvara
u vitamin A koji sprečava rak. Gama-tokoferol je čest oblik vitamina E koji štiti
od bolesti srca. Lutein je glavni sastojak tamno
zelenog lisnatog povrća, a važan je za vid i zdravu kožu.

Uz to, vjeruje se da antioksidansi
sprječavaju prodiranje kolesterola do stjenki krvnih žila, a time i uzrokovanje upale.

Nakon testiranja
učinka pistacija na zdravlje, znanstvenici su otkrili značajno
više antioksidansa u krvi i niži kolesterol kod ispitanika koji su konzumirali ove
orašaste plodove.

“Naši rezultati ukazuju
da zdrava prehrana koja godi srcu mora uključivati i pistacio. On pridonosi
smanjenju serumskog oksidiranog LDL-a, dijelom kroz snižavanje kolesterola, a dijelom zahvaljujući
dodatnim korisnim učincima antioksidansa u ovim orašastim plodovima”,
zaključili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo