Ako tražite način kako povisiti razinu dobrog kolesterola, ne morate dalje tragati od osnovne kuhinjske namirnice – jabučnog octa!
Američki stručnjaci tvrde kako konzumacija
jabučnog octa može poboljšati stanje vašeg kolesterola za samo osam tjedana i
namjerili su se na dokazivanje ove hipoteze kliničkim istraživanjem.
U svoju su studiju uključili 120 osoba, od kojih
će polovica uzimati jabučni ocat svaki dan, dok će druga polovica konzumirati
placebo otopinu kroz razdoblje od osam tjedana. Istraživači Sveučilišta
Minnesota smatraju kako će se razina dobrog kolesterola (HDL-a) povisiti te
tako zaštititi srce ispitanika.
Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe
istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i
šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može
napraviti iz bilo kojeg voća.
U narodnoj se medicini koristi za tretiranje gihta, osteoporoze i artritisa, a dokazano je da snižava razinu šećera u krvi
i kontrolira apetit.
Jabučni ocat je poznata tajna vitkih osoba jer
ubrzava metabolizam, koji sprječava taloženje toksina i masnoća u našem
organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju. To znači da se masnoće na
talože i stvaraju celulit.
Natašte popijte čašu mlake vode s jednom žlicom jabučnog octa ili svoju
salatu začinite lakšim jabučnim octom umjesto onim alkoholnim. Također ga
možete konzumirati u obliku tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži
vlakna koja pomažu kod mršavljenja, a hranjive tvari jačaju imunitet, što je
posebno važno u ovo zimsko vrijeme kada nam prijete prehlade i gripa.
K. Horvat