Dobrih savjeta u kuhinji nikad dosta. Imate li i vi neki savjet za nas?
1. Kada izvadite tortu ili kolač iz pećnice, ostavite kalup za pečenje na navlaženoj krpi nekoliko minuta. Sada ćete bez poteškoća izvaditi biskvit koji se neće raspasti ili zalijepiti za rubove.
2. Tajna mekanog odreska leži u čaju! Naime, crni je čaj bogat taninima koji djeluju kao prirodni omekšivači mesa. Jednostavno skuhajte šalicu-dvije jakog crnog čaja, ohladite ga i u njemu marinirajte odrezak.
3. Zamrznite kriške limuna i dodajte ih običnoj vodi kako biste ju aromatizirali i rashladili. Idealno za vruće ljetne dane kada vam ispijanje vode izlazi van na uši…
4. Varivu koje se lagano krčka dodajte svježi sok jednog limuna. On će spojiti sve suptilne okuse koje ste dali varivu u jednu aromatičnu cjelinu.
5. Prije nego mikserom razradite omekšali maslac i šećer u zdjelu ulijte vruću vodu. Ostavite ju u zdjeli minutu-dvije, izlijte, a zatim obrišite zdjelu. Ubacite maslac i šećer koji će se lakše i brže povezati.
6. Ako pečete puno keksa i nemate dovoljno papira za pečenje, dovoljno je da na lim stavite jedan papir za pečenje, a na njega aluminijsku foliju.
Jednom kada su keksi gotovi, prenesite aluminijsku foliju na podlogu za hlađenje te papir za pečenje prekrijte novim komadom aluminijske folije.
7. Ako želite sjajnu čokoladnu glazuru za tortu, baš onakvu kakvu rade u slastičarnici, tada u smjesu zagrijanog vrhnja za šlag i komadića čokolade dodajte tri žlice biljnog ulja.
8. Kada blanširate zeleno povrće (zapamtite, dovoljno je svega par minuta), isperite ga hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i zadržala zelena boja klorofila u povrću.
9. Niste sigurni jesu li jaja svježa ili neuporabljiva? Uronite jedno jaje u čašu vode. Ako potone – dobro je. Ako ostane plutati – pokvareno je!
10. Ako su vaše mrkve, celer i rotkvice izgubile hrskavost i postali su mekani, uronite ih pod ledenu vodu u koju ste dodali krišku sirovog krumpira. Povrće će odjednom oživjeti i biti svježe.
Imate li i vi neki savjet za nas koji može olakšati manevriranje u kuhinji?
K. Pužar