Povišena razina kolesterola prava je opasnost za zdravlje. Ako vam je posjet liječniku otkrio da morate poraditi na snižavanju kolesterola, probajte promijeniti svoje prehrambene navike, a ne se samo osloniti na statine.
Kao i kod drugih bolesti koje su povezane sa stilom života, kolesterol odražava naše prehrambene navike. Donosimo vam nekoliko namirnica čija se konzumacija preporučuje ako morate sniziti svoj LDL.
Zob
Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima, s obzirom da onemogućava skok glukoze u krvi, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine kolesterola, u sprječavanju raka debelog crijeva, ali i predstavlja dobar lijek protiv zatvora.
Zobene žitarice sadrže topiva vlakna beta-glukane koji pomažu tijelu smanjiti sposobnost apsorpcije kolesterola.
Bademi
Od svih orašastih plodova, bademi su idealni za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi. Bogat su izvor mononezasićenih masti koje predstavljaju predvodnike borbe protiv ateroskleroze (nakupljanja plaka u arterijama). Ujedno su krcati vitaminom E i flavonoidima koji mogu sniziti kolesterol. Prema istraživanjima, konzumacija četvrtine šalice badema dnevno može sniziti LDL kolesterol za 4,4 posto.
Nemojte pretjerati s ovim ukusnim plodovima jer su također bogati kalorijama.
Češnjak
Češnjak pomaže u snižavanju povišenog kolesterola i usporava nakupljanje plaka u arterijama. Za zdravlje, ali i očuvanje od prehlade i gripe, jedite tri do četiri češnja dnevno. Najbolje ga je jesti sirovog jer se termičkom obadom njegova ljekovita svojstva gube.
Jeste li znali da je češnjak smatran afrodizijakom u viktorijanskoj Engleskoj?
Jabuke
Nimalo iznenađujuće, ovo popularno voće pravi je izvor zdravlja. Osim što čuvaju zdravlje naših zuba i desni, one osiguravaju našem tijelu potrebna vlakna, dovoljnu količinu tekućine, pomažu struku ostati vitak, a ujedno mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. Istraživači Sveučilišta Ohio State uspjeli su pokazati kako osobe koje su svakoga dana pojedu jabuku mogu za četiri tjedna sniziti razinu lošeg kolesterola za čak 40 posto. Hrvati godišnje pojedu 16-ak kilograma jabuka, što je samo polovica količine koju preporučuju liječnici.
K. Horvat