Poznati vegani i vegetarijanci - od kad ne jedu meso imaju "deblje živce", brinu za okoliš, bolje se osjećaju... - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Poznati vegani i vegetarijanci – od kad ne jedu meso imaju “deblje živce”, brinu za okoliš, bolje se osjećaju…

Pjevačica Miley Cyrus u svojim intervjuima uvijek naglašava trenutak kada je odlučila postati veganka, među ostalim i nakon što je nabavila ribu i svinju za ljubimce.

Jedan dan bila sam u sushi-restoranu i tamo su pripravljali istu vrstu ribe koja je bila u mojem akvariju. To je bilo previše, rekla je Miley. 

Prije bi, dodaje, pojela zemlju nego životinju, a sličnog je razmišljanja i glumac Woody Harrelson. Za promjenu stila života odlučio se u svojim dvadesetim godinama.

Žena u podzemnoj željeznici rekla mu je da njegove akne možda imaju veze s time što ima intoleranciju na laktozu. Tada je prestao piti mlijeko i u roku od nekoliko dana akne su mu nestale, a poslije se odrekao i svih mesnih proizvoda. 

Kviz: Koliko doista znate o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani ?

Prije sam se ubijao u burgerima i steakovima, ali nakon toga nisam se dobro osjećao, rekao je Woody, kojeg je PETA 2012. proglasila najseksepilnijim veganom.

Harrelson je vlasnik veganske pivnice u Los Angelesu, gdje uz craft pivo poslužuju organske, zdrave grickalice. Nije on jedina osoba poznata javnosti koja se odlučila izbaciti meso i ostale namirnice životinjskog podrijetla iz svoje prehrane.

Veganstvo i vegetarijanstvo prepoznali su i James Cameron, svjetski poznati redatelj, glumica Michelle Pfeiffer, glumac Zac Efron, Mayim Bialik, popularna Amy iz serije “Teorija velikog praska”…

Njihovim stopama krenuli su i hrvatski glumci, pjevačice, redatelji, voditelji… Prije nekoliko godina vegetarijanac je postao i inovator Mate Rimac, i to, kako je objasnio, zato što je proizvodnja mesa najveći onečišćivač na svijetu koji onečišćuje više nego svi automobili, brodovi, kamioni, avioni, motocikli zajedno. 

Soja kao (ne)sigurna alternativa životinjskom proteinu

Toliko se vode troši i toliko se štetnih tvari emitira u atmosferu zbog njegove proizvodnje da je smanjivanje unosa mesa puno korisnije nego voziti električni automobil, recimo, ističe Mate Rimac. 

Vegetarijanka je i 91-godišnja glumica Zdenka Heršak, glazbenik Darko Rundek, redatelj i koreograf Igor Barberić, glumica Barbara Vicković, kazališni redatelj Krešimir Dolenčić, primabalerina Almira Osmanović, glumac Goran Višnjić, glumica Tara Thaller, voditeljica Tanja Tušek

Jedna od bitnih promjena koju sam uočila od kada ne jedem meso je ta što imam puno “deblje živce”. Nisam agresivna. Više ne reagiram isto na situacije koje bi me nekad činile ljutitom, jednostavno, sada sam znatno mirnija, zaključila je Tanja Tušek.

9 zanimljivih činjenica o vegetarijanstvu i veganstvu

Tekst: P. Balija/prilog Mali vege vodič

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Reuters, PA/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo