Krvavice nisu samo zimsko jelo – uz dodatak jabuke i rukole pretvaraju se u gotovo dijetalan, proljetni obrok, a otkrivamo vam i recept za šparoge s kremom od palente i parmezana. Sve to, po uputama Marine Sanguinetti!
Krvavice valja jesti i u proljeće. Kako su ih kiselo zelje i kalampajsani krumpir nepravedno strpali
među tipične zimske namirnice, Marina je osjetila potrebu da se suprotstavi
stereotipnom razmišljanju i predstavi ih kako im dolikuje. Kobasice koje se uz
dodatak jabuke i rukole pretvaraju u gotovo dijetalno jelo, a ako i ne baš
takvo, a onda svakako iznenađenje za goste, koji možda otprve neće ni prepoznati
što jedu.
O šparogama vjerojatno ne treba trošiti mnogo
riječi, svako su proljeće tu, a kod nas s finom kremom od palente i parmezana.
Krvavica s jabukom
i zelenom salatom
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 2 lovorova lista
- 1 grančica ružmarina
- 1 luk
- 50 g slanine
- 2 zelene jabuke
- sol, papar
- 2 krvavice
- brašno
- 1 žlica ulja
- rukola
- 1 svježa čili-papričica
- 1 žličica senfa
- limunov sok (pola limuna)
Priprema:
1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice
na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi dok ne omekša. Dodajte
slaninu nasjeckanu na kockice, pirjajte tri minute te konačno dodajte jabuke koje
ste prethodno ogulili i narezali na kockice. Pirjajte sve zajedno pet minuta.
Posolite i popaprite po ukusu.
2. Narežite krvavice na kriške (tri do četiri kriške po osobi). Svaku krišku uvaljajte u brašno. Pecite kriške krvavice s
obiju strana u tavi s vrućim uljem i maslacem dok ne postanu zlatne i hrskave.
3. Očistite i operite rukolu.
Pomiješajte maslinovo ulje, senf, sitno nasjeckanu čili-papričicu, sok od pola
limuna, sol, papar te začinite salatu.
4. Poslužite u tanjuru salatu s
krvavicama i jabukama.
Šparoge s kremom
od palente i parmezana
Sastojci:
- 500 g šparoga
- maslinovo ulje
- sol, papar
- svježa majčina dušica
Krema:
- 1 mali luk
- 3 šalice jušnog temeljca
- pola šalice palente
- 1 grančica ružmarina
- 2 lovorova lista
- 4 do 6 žlica parmezana
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- sol, papar
Priprema:
1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na
maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi pet minuta dok ne omekša i
postane proziran. Dodajte jušni temeljac. Kad proključa, dodajte palentu. Skuhajte
palentu prema uputama na poleđini vrećice. Izvadite lovor i ružmarin. Uklonite
s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, sol i papar te miksajte u blenderu
nekoliko minuta. (Ako je palenta odveć gusta za miksanje, dodajte pola šalice
vode.)
2. Očistite šparoge te ih narežite na
velike komade. Šparoge kuhajte u proključaloj vodi pet minuta, ocijedite i isperite
pod mlazom hladne vode.
3. U tavi s maslinovim uljem pirjajte
šparoge. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.
4. Poslužite kremu od palente i
parmezana sa šparogama, pokapanu maslinovim uljem.
Fotografije: Damir Fabijanić
Autorica teksta: Rosa Bilić