Hrana i recepti

Hrana i recepti

Rajčica čuva zdravlje i štiti kožu od opeklina

Foto: Shutterstock

Rajčica je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, a postoji pravo bogatstvo različitih vrsti ove biljke. Velika, mala, crvena, žuta ili smeđa, rajčica štiti zdravlje a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Rajčica ima i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pa je tako 2013 godine izvagana ona najveća od 3.51 kg.

Zdrastvene blagodati rajčice

Može se čak reći da rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne stignu sve objaviti, a najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

Kuhana rajčica je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer tako oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.

Rajčica sadrži vitamine A i C, kalcij i kalij. Kako stoji u knjizi “Intake of Carotenoids and Retinol in Relation to Risk of prostate Cancer,”  dr. Edwarda Giovannuccia, sa sveučilišta Harvard, svakodnevna konzumacija rajčice, soka od rajčice ili umaka od rajčice može smanjiti kod muškarca rizik od nastanka raka prostate za 21-43 posto.

Sok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan način liječenja visokog kolesterola

Ljekovita lubenica – 5 razloga zašto bi je ovog ljeta trebali jesti svaki dan

Rajčica za čistu kožu

Rajčica djeluje blagotvorno na vašu kožu – zatvara pore te hladi kožu lice. Obiluje vitaminima A i C. Antioksidanti u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Za trenutni efekt, uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.

Rajčica štiti kožu od opeklina

Rajčica vašoj koži pomaže u prirodnoj borbi protiv bora i opeklina izazvanih sunčevim zrakama. Rajčica sadrži antioksidans likopen čija se razina kuhanjem dodatno povećava. Ako jedete veće količine rajčica, već kroz tri mjeseca povećat ćete razinu prirodne zaštite kože od opeklina.

Godišnji odmor vas umara? Imamo 5 trikova koji će vas spasiti od napetosti

Veće konzumiranje rajčice povećava i razinu prokolagena u organizmu. Radi se o molekuli koja održava strukturu i elesticitet kože.

Rajčica za savršenu liniju

Rajčica ima malu energetsku vrijednost (samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode. Ako ste na dijeti, rajčica radi za vas! Kako ima vrlo malo kalorija, možete ju jesti umjesto grickalica tijekom dana. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Pureće okruglice u umaku od rajčica i mozzarelle

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo