Predstavljamo vam šest namirnica koje se smatraju iznimno učinkovitim čuvarima zdravlja, a trebale bi obavezno biti na tjednom jelovniku.
1. Brokula
Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka.
Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine
kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u
mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a
najmanje dvaput na tjedan.
2. Riba
Nekoliko zalogaja ribe sadrži gotovo pola dnevno potrebne količine
proteina. Vitamin B pogoduje živcima, a jod je dobar za štitnjaču.
Mnoge vrste, poput skuše, lososa… sadrže nezasićene masne kiseline
koje štite srce. Jedite ribu dvaput tjedno!
3. Češnjak
Čudesna namirnica broj jedan. Pomaže sniziti razinu kolesterola u
krvi i krvni tlak, bori se protiv infekcija i ublažava prehlade.
Znanstvenici preporučuju jedan do dva češnja dnevno, a najučinkovitiji
su sirovi. Ako vam je odbojna pomisao na žvakanje cijelog češnjaka,
zdrobite ga i dodajte salati ili pomiješajte s jogurtom.
4. Rajčice, sveže i konzervirane
Niskokalorična hrana koja sadrži likopen i karoten, tvari za koje se
smatra da štite protiv raka. Rajčice su također dobar izvor kalija,
važnog za zdrave živce i srce, te vitamina C i E, korisnih za kožu.
Trudite se pojesti pet do šest rajčica na tjedan, a izvan sezone uzmite
konzervirane.
5. Tjestenina
Niskokalorična hrana koja daje mnogo energije osiguravajući proteine
za rast i B vitamine koji pogoduju živčanom sustavu. Integralne vrste
sadrže više hranjivih tvari od rafiniranih varijanti. Jedna porcija
dnevno je dovoljna, ali ako vam dosadi, jedite rižu, rezance ili
krumpir.
6. Maslinovo ulje
S visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, smanjuje rizik
od srčanih bolesti i snižava razinu kolesterola u krvi. Također je
dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja. Trudite se
koristiti maslinovo ulje pri kuhanju i za salate.
K. R.