Hrana i recepti

Hrana i recepti

Samo je jednu stvar potrebno dodati jutarnjoj kavi za lice bez bora

Shutterstock

Malim koracima do mladolike kože.

Jeste li kad čuli za kavu s neslanim maslacem i uljem od kokosa? Upravo takvi dodaci pomažu da se održi energija koju vam kofein pruža uz pomoć zdravih masnoća. Iza ovog “pokreta” stoji Dave Asprey, voditelj podcasta o zdravlju čija je knjiga “The bulletproof diet” jedna od najprodavanijih. 

Asprey sad otkriva kako zaustaviti starenje uz pomoć kolagena. 

10 genijalnih ideja kako biti aktivan i više se kretati, a da uopće ne vježbate

Zašto svaki dan započinje kolagenom? 

Njegov je cilj da zaustavi starenje cijelog tijela a najviše kože. Ono što on naglašava da je kolagen formuliran kako bi pomogao održati mladolikost, a on navodi da ovaj proizvod jednostavno djeluje.

Kako izabrati pravilnu zaštitu od sunca i jesu li sve kreme iste? Evo odgovora

Uz sve to, bilo bi dobro da suplement sadrži vitamin B i C, aminokiselinu glutamin i hijaluronsku kiselinu. Vitamin C je važan jer tijelo ne može bez njega proizvoditi kolagen. Bitan je i vitamin E  koji će stabilizirati vitamin u tijelu. 

Savjeti za mladoliku kožu 

Puno je toga što će pomoći da zadržimo mladolikost, ne samo suplement. Asprey nudi nekoliko savjeta kako do lijepe kože: 

Krioterapija: Doma možete sve obaviti a morate samo prilikom tuširanja nekoliko minuta hladnom vodom prati lice i vrat, ili jednostavno koristite led.

Jutarnji kolagen: Svako jutro dodajte malo kolagena svojoj kavi ili soku i spremni ste za dan. 

Vitamin C: Uvijek koristite dovoljno vitamina C jer tijelo ne može proizvoditi kolagen bez njega. 

SPF: Nikada ne zaboravite staviti kremu sa zaštitnim faktorom prije izlaska iz kuće i to neka postane rutina. 

Nevia Delalle, dr.med. spec. dermatologije i venerologije je sve o kolagenu dodatno pojasnila: 

“Gotovo da nema dermatološke ordinacije u kojoj se ne nudi barem jedna, ako ne i sve metode koje stimuliraju fibroblaste na produkciju kolagena, a u svrhu pomlađivanja. To zvuči dobro, ali što je to uopće kolagen, i zbog čega je bitan, možda baš i nije jasno. Kolagen je zapravo strukturni protein vezivnog tkiva, kože, ligamenata, hrskavice što je zapravo 1/3 svih proteina u tijelu. S. obzirom da su osnovne građevne jedinice svih proteina pa tako i kolagena, amino kiseline (glicin, prolin, hidroksiprolin, arginin), postoji najmanje 16 podtipova kolagena u ovisnosti o tome od kojih su amino kiselina građeni. Naglasiti ću samo 5 najvažnijih tipova, a 90% pripada tipu I koji je najzastupljeniji u koži, tetivama, hrskavicama, zubima, kostima. Tip II u elastičnim hrskavicama koje oblažu zglobove, tip III čini strukturu mišića, organa i arterija, tip IV u bazalnim membranama koje okružuju gotovo sva tkiva, a pomaže u filtraciji te se nalaze i u slojevima kože, tip V u kosi i staničnim ovojnicama. Tijelo samo proizvodi vlastiti kolagen iz proteina razbijajući ih u amino kiseline. Upravo zbog toga je važna bogata proteinska ishrana, ali jednako važna je i suplementacija amino kiselinama kao i antioksidansa, jer oksidativnim procesima dolazi do razgradnje samog kolagena. Pojedini znanstvenici smatraju da tijelo samo može proizvesti dovoljnu količinu kolagena koja se smanjuje tijekom procesa starenja, ali prilikom toga je važna adekvatna suplementacija uz izbjegavanje vanjskih štetnih utjecaja kao što su izlaganje suncu, pušenje, uzimanje velike količine šećera i dr. koji trigeriraju oksidativne procese. Kao dermatolog osvrnut ću se posebno na kožu i to srednji slog, dermis u kojem je kolagen sastavni dio ekstracelularnog matriksa te joj daje čvrstoću i elastičnost uz druge elemente poput elastina i hijaluronske kiseline. Osnažuje kožu prevenirajući apsorpciju i širenje patogenih elemenata, toksina iz okoliša, mikroorganizama i kancerogenih supstancija. Možemo ga smatrati cementom koji drži sve zajedno.”

No, s godinama se produkcija kolagena usporava, a stanične strukture postaju slabe, posljedično koža se stanjuje i slabe obrambeni mehanizmi te je sklonija oštećenjima. Dolazi do tipičnog gravitacijskog vješanja kože uz stvaranje bora. Elastičnost je značajno manja kao i elastičnost tetiva i ligamenata. Kosa postaje beživotna, nokti lomljivi. Kolagen možemo smatrati konopom koji je čvrst tijekom mladosti, a potom postaje sve labaviji, a od 20-te godine pa na dalje godišnje se izgubi 1% vlastitog kolagena.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo