Šampanjac - kralj svečanih trenutaka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šampanjac – kralj svečanih trenutaka

Samo vina koja su nastala u francuskoj pokrajini Champagne nazivaju se šampanjcem (vin de Champagne), sve ostalo su pjenušci! Ostala francuska vina nastala u drugim pokrajinama znamo pod nazivom vin mousseux, u Italiji su spumante u Engleskoj sparkling wine.

Pjenušava vina su vrsta specijalnih vina sa određenom količinom ugljičnog-dioksida, koje pri otvaranju boce stvara pjenu. Vino se u zatvorenoj boci nalazi pod pritiskom, a jačina ovog pritiska zavisi od količine ugljičnog-dioksida. Zbog prisustva ovog spoja pjenušava vina imaju rezak i osvježavajući okus, što je i njihova osnovna karakteristika. Proizvode se uglavnom od kvalitetnih i visokokvalitetnih sorta grožđa.

Način proizvodnje i kvaliteta

Prema načinu proizvodnje, pjenušava vina mogu biti prirodna i gazirana. U prirodnih vina ugljični-dioksid nastaje isključivo od alkoholne fermentacije, dok se u gaziranih vina dodaje iz čeličnih boca.

Mjehurići u šampanjcu nam mogu reći nešto o kvaliteti vina kojeg pijemo: ako su veći, brojni i dugotrajni to znači da pijemo kvalitetno vino. Iz tog razloga se preporuča da se šampanjac pije iz čaša namijenjenih za njega, kako bi vidjeli mjehuriće i uživali u njima! Na kvalitetu upozorava i pjena, koja, ako je vino dobro, mora brzo splasnuti! .

Pjenušci (i šampanjci) se ne otvaraju tako da to bude glasno, otvarajte polako da se ne bi dogodilo da pjena dođe do stropa ili eventualno do nečije glave. Dobro sačuvan pjenušac se otvara pod određenim kutem, bez poteškoća.

Odgovarajuća temperatura za posluživanje je otprilike četiri stupnja. Brzo se grije pa bocu nakon otvaranja smjestite u posudu s ledom, koju čete obrisati kada služite goste. Čuvati ih možete u tamnim prostorijama jer su osjetljiv na svjetlost koja može uzrokovati neželjene promjene u okusu i izgledu.

Potrebno je znati kakvo vino kupujete. Oznake poput Brut, Extra dry, Sec, Demi – Sec in Doux označavaju koliko je šećera u vinu, od suhog do slatkog. Oznaka Blanc de Blanc govori da kupujete šampanjac koji je napravljen isključivo od chardonnaya, Blanc de Noirs znači da je napravljen od crvenog vina. Non – vintage znači da je napravljen od vina različitih godišta, Vintage pak označava šampanjac napravljen od vina određenog godišta, a to su oni najbolji poput poznatog Dom Perignon, Cristal, La Grande Dame.

Kako i kada piti šampanjac najbolje je objasnila udovica koja je nakon smrti supruga preuzela posao proizvodnje, Lily Bollinger  “Šampanjac pijem samo kad sam vesela ili tužna. Pijem ga i kad sam sama. Kad imam društvo je obavezan. U njemu uživam kada mi se žuri, ili kad imam vremena, ali ga nikad ne pijem, osim kad sam žedna!”.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo