Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šest namirnica koje trebate izbjegavati ako vas muči bol u zglobovima

Shutterstock

Kronična bol u zglobovima uzrokovana artritisom danas muči velik broj ljudi, a u tom slučaju neke namirnice morate izbjegavati.

Neke vrste ove boli uzrokovane su iznenadnim ozljedama, koje vode iščašenju i frakturama. No, bol u zglobu mogu uzrokovati i dugotrajniji problemi, poput kontinuiranog stresa, sindroma karpalnog tunela, ali ipak najčešće artritisa.

Ako vi pripadate ovoj skupini, sigurno ste isprobali sve što može olakšati bol, od joge do istezanja, ali i mediteranske prehrane koja pomaže. „Studije su pokazale dobrobiti ove dijete na smanjenje boli i poboljšanja pokretljivosti kod osoba koje žive s artritisom“, ističe Amy Shapiro, nutricionistica.

“Primjer takvog jela bi bio tanjur pun lososa, blanširanog povrća, riže i maslinovog ulja na salati“, dodaje.

Uz namirnice koje su uključene u mediteransku prehranu, postoji i puni namirnica koje potiču upale, a koje trebate izbjegavati. Dr. Nilanjana Bose smatra da dobri temelji mogu puno učiniti: „Ako pratite zdrave životne navike i prehranu, tijelo i imunološki sustav će biti jaki i manje skloni upalama“.

1. Šećeri

Hrana koja sadrži šećere poput sokova i kolača potiču otpuštanje proteina u tijelo koji se zovu  citokini a uzrokuju upale. Uz šećer pazite  i na unos fruktoze i sličnih sastojaka. Ako ste veliki ljubitelj šećera i stalno vam se javlja želja, pokušajte bombone zamijeniti voćem ili jogurtom s medom i sjemenkama te datuljama. Kako Shapiro ističe, voće, poveće, grahorice sadrže visoke razine fitokemikalija koje smanjuju utjecaj upala.

Muči vas visoki tlak, “preskače” vam srce…? Evo što savjetuje kardiologinja

2. Rafinirani ugljikohidrati

Bijela riža, tjestenina, kruh i krumpir su rafinirani ugljikohidrati i trebali bi se izbjegavati kako bi se izbjegli upalni procesi. Ono što je zajedničko ovim namirnicama je gluten. Bijelo brašno je često korišteno pri pripremi kruha i tjestenine, a gluten je njegov prirodni sastojak. Ako ste već osjetljivi na gluten, trebali biste ga trebali u potpunosti izbjegavati.

3. Alkohol

Alkohol može potaknuti i učiniti čestim napade gihta koji je čest oblik upalnog artritisa, jako je bolan i često utječe na jedan zglob. Postoje trenutci kada se stanje pogoršava, a i period kada simptoma nema. U umjerenim količinama, alkohol neće škoditi, ali ako imate artritis ili giht, onda vam može samo štetiti pa ga je pametno izbjegavati.

4. Mliječni proizvodi

Ako imate reumatični artritis, punomasno mlijeko i slične proizvode je potrebno izbjegavati, prema studiji objavljenoj 2018 godine u magazinu Klinička reumatologija. Upala može reagirati na proteine koji se u njima nalaze.

5. Pržena i procesuirana hrana

Kada pržite hranu, uništavate vrijedne nutrijente, a ona može sadržavati i kancerogene supstance, prema pisanju centra za reumatologiju New Yersey. Mnoge namirnice sadrže puno procesuiranih namirnica i sol, a sve to može utjecati na pojavu upalnih procesa u obrambenim mehanizmima tijela, što može pogoršati simptome artritisa. „Prevelik unos soli može voditi do naticanja područja oko zgloba i pogoršanja simptoma artritisa, a jako procesuirana hrana može pojačati simptome upale“, dodaje Shapiro.

6. Biljna ulja

Kao važno pravilo Shapiro ističe da osobe koje pate od bolesti zglobova i žele jesti zdravo trebaju izbjegavati unos zasićenih masnoća i povećati unos omega 3 masnih kiselina, a to znači da se držite podalje biljnih ulja koje imaju visoku udio omega 6 kiselina. Uz biljna ulja, ove masne kiseline se mogu pronaći u ulju kukuruza, suncokreta, soje, kikirikija i majonezi.

Što je reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest je tri puta češća u žena nego u muškaraca i podjednako pogađa ljude svih rasa. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja se javlja kada tijelo greškom napada vlastiti imunološki sustav.

Upala mjehura: Ovo su prirodna rješenja za olakšavanje neugodnih simptoma

Reumatoidni artritis može izazvati upalu tkiva oko zglobova, ali i u drugim organima u tijelu. Upala se može  pojaviti u tkivu oko zglobova, poput tetiva, ligamenata i mišića. U nekih bolesnika s reumatoidnim artritisom, kronična upala dovodi do uništavanja hrskavice, kostiju i ligamenata, što uzrokuje deformaciju zglobova.

Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Po simptomima može podsjećati na prehladu ili gripu, osim što simptomi reumatoidnog artritisa mogu trajati godinama. Otečenost i bol u zglobovima u većine bolesnika traje najmanje šest tjedana prije nego se reumatoidni artritis dijagnosticira. Kod velikog broja bolesnika reumatoidni artritis skoro redovito se razvija u zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve. Bol je često simetrična, iako može biti znatno jače izražena na jednoj strani, ovisno koja je ruka dominantna. Upaljeni zglobovi obično su natečeni i često se pri dodiru osjeća da su topli. Mnoge bolesti imaju zajedničke simptome s artritisom, stoga je teško razlučiti je li posrijedi lupus, osteoartritis ili fibromialgija.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo