Sirova hrana najbolji je izvor enzima bez kojih ne bismo mogli živjeti

Povrce voce jabuka luk cvjetaca persin kopar rajcica salata zacinako bilje shutterstock 120185890

Enzimi su posebna vrsta proteina koji se nalaze u svim organizmima. Bez enzima nema života - oni su svojevrsni katalizatori svih biokemijskih i fizioloških funkcija u tijelu.

Primjerice, o enzimima ovisi disanje, imunitet, probava, kretanje, govor... Neke vrste enzima prirodno se stvaraju u tijelu, no enzime većinom moramo dobiti putem hrane.

Trebamo žive enzime

Sirova hrana, poput svježeg voća i povrća, klica i orašastih plodova, bogat je izvor enzima koji sudjeluju u pretvaranju hrane u energiju i zapravo su životna snaga u hrani. Namirnice biljnog podrijetla sadrže mnoge enzime kakve ljudsko tijelo i samo izlučuje tijekom probave - primjerice, proteaze i peptidaze za probavu bjelančevina, lipaze za probavu masti, amilaze i saharaze za probavu ugljikohidrata.

Svježe namirnice preporučuju se zato da bismo dobili najkvalitetnije “žive” enzime. Naime, enzimi se oštećuju ili posve uništavaju toplinom pri kuhanju i pečenju.

Mnogi enzimi štite stanice od oštećenja i upala. Primjerice, istraživanja su pokazala da enzim bromelain (nalazi se u ananasu) jača imunološki sustav i sprečava stvaranje ugrušaka u krvnim žilama.

10 činjenica koje trebate znati o ananasu

Ljekovito rezanje

Češnjak i luk sadrže enzim aliinazu čija se aktivnost povećava rezanjem, sjeckanjem ili protiskivanjem ovih namirnica zato što pritom njihove stanice “pucaju”, stvarajući pomoću aliinaze ljekovite spojeve koji češnjaku i luku daju aromu i “oštrinu”. Stoga se preporučuje da češnjak i luk odstoje najmanje 5, a najbolje 10 minuta nakon rezanja, a prije konzumiranja ili pripremanja.

Crni češnjak - delikatesa koja se odlično uklapa u slane i slatke kombinacije

Na isti način možete pustiti da nakon rezanja odstoje kupusnjače (brokula, kelj, kupus, prokulica, raštika, cvjetača...) jer se tako pojačava djelovanje enzima mirozinaze koji određene hranjive tvari pretvara u njihove aktivne oblike blagotvorne za zdravlje. Vitamin C pojačava aktivnost mirozinaze, pa je dobro poprskati narezane kupusnjače s malo limunova soka prije nego ih ostavite da nakratko odstoje.

Kupusnjače sadrže i mnoge enzime koji potiču detoksikaciju odnosno uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Primjerice, cvjetača je bogata enzimom koji se naziva glutation transferaza, a istraživanja su pokazala da ima snažno antikancerogeno djelovanje.

Enzimi u prehrambenoj industriji

U prehrambenoj industriji enzimi se koriste za ubrzavanje biokemijskih procesa i postizanje određenih svojstava proizvoda - primjerice, u proizvodnji bistrih sokova enzimi sprečavaju pojavu mutnoće. Enzimi se koriste i u proizvodnji vina, ulja, kruha, preradi mesa i mlijeka, konzerviranju voća i povrća...     

I.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!