Danas pripremamo jela s nestandardnim namirnicama – ciklom i pšeničnom pivom!
Iako dolazi proljeće i sve se na tržnicama zeleni, Marina je odlučila još jednom skrenuti pozornost na povrće intenzivno crvene boje – ciklu. To povrće, koje najčešće jedemo kao salatu, savršeno je podatno i za mnogo maštovitija jela. Od cikle možete pripremiti hladnu juhu, možete je glazirati ili, kao Marina, pripremiti umak za paštu. Izvrstan, zdrav obrok, a uz to i lijepa kolorita.
Drugo jelo, juha od pšeničnoga piva, još je nestandardnije.
Nama, koji volimo vino na sve moguće načine, u jelima i u čaši, Marina skreće pozornost da ni pivu nije mjesto samo u krigli. Juha od mutnoga pšeničnog piva izrazito je ukusna, a vjerojatno bi se svidjela i starim Keltima, Babiloncima i Galima – velikim ljubiteljima i proizvođačima piva. Kako ljubitelji Weizena (pšeničnog piva) u Nachgeschmaku pojedine vrste prepoznaju klinčiće, limun, crne ribizle i još kojekakve fine arome, tako će i juha biti različito aromatična, ovisno koju vrstu piva uporabite.
Juha od pšeničnog piva
- 2 žlice maslinovo ulje
- 1 luk
- 2 režnja češnjak
- 2 lista lovora
- ¼ žličice sjemenke kima
- 500 ml pilećeg ili mesnog temeljaca
- 500 ml pšeničnog piva
- 4 kriške smeđeg kruha
- 1 žlica vlasca
1. Sitno sjeckani luk, češnjak, lovorov list i sjemenke kima pirjajte iznad lagane vatre na maslinovu ulju.
2. Kad luk poprimi svijetlosmeđu boju, dodajte jušni temeljac i zakuhajte. Smanjite vatru i dodajte pivo. Podgrijte, ali ne dajte da zavrije.
3. Tostirajte kriške kruha u pećnici. U svaki tanjur stavite krišku tostiranoga kruha. Prelijte juhom od piva i posipajte sjeckanim vlascem.
Pašta s maslacem i ciklom
- 350 g penne rigatte
- 4 srednje cikle
- 100 g maslaca
- sol
- papar
- 50 g parmezana za posipanje
- 20 g gorgonzole
- list cikle / vlasac
1. Na namašćeni lim stavite ciklu, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 170 °C 25 minuta, dok ne omekša. Kad se ohlade, ogulite ih i izrežite na velike kocke.
2. Ciklu miksajte u mikseru zajedno s maslacem sobne temperature, solju, paprom i 50 grama parmezana sve dok ne dobijete kremastu masu.
3. Skuhajte tjesteninu (penne rigatte ili bilo koju drugu kratku tjesteninu) al dente u blago posoljenoj, kipućoj vodi. Kad je pašta gotova, procijedite je i prelijte pripremljenim umakom od cikle.
4. Pospite preostalim parmezanom i kockicama gorgonzole.
5. Za ukrašavanje: Ako je lišće cikle mekano i mlado, izrežite ga na julienne-trake, a ako nije, koristite se nasjeckanim vlascem.
Autor teksta: Rosa Bilić
Fotografija: Damir Fabijanić
Izvor: iće&piće