Došli ste u trgovinu, posegnuli za svojim omiljenim voćnim jogurtom i tek na izlasku primijetili da mu je rok trajanja – prošao? Ovakve situacije svima su se dogodile barem jednom.
Iako se čini kao lak posao,
 kupovina hrane to često nije, a sve veći broj bolesti modernog doba vežu se uz sa
 prehranu. Za vas smo pripremili nekoliko
 savjeta kako izbjeći nekvalitetne namirnice koje nam se svakog dana smiješe sa
 polica trgovina.
Bacite
 pogled na samu prodavaonicu
Ako primijetite da je dućan
 neuredan, prljav ili da su namirnice već otvarane, najbolje je promijeniti
 mjesto kupovine. Takve namirnice ne smiju biti vaš izbor jer je njihova
 svježina i kvaliteta nakon otvaranja vrlo upitna.
Planirajte
 kupnju
Kupovinu je najbolje započeti sa
 šećerom i brašnom, dok mliječne proizvode, voće i povrće te zamrznutu hranu treba
 uzeti na kraju. Pitate se zašto? Cilj ovakve kupnje je da svježe namirnice
 provedu što manje vremena na toplom. Time se smanjuje opasnost od propadanja.
Uvijek
 provjerite datum
Prije kupovanja određenog
 proizvoda, obavezno provjerite rok trajanja. Zna se dogoditi da je nekim namirnicama
 istekao rok trajanja, no oni i dalje stoje na policama trgovina.
Izbjegavajte
 načetu hranu
Ako primijetite da se na voću i
 povrću nalaze tragovi ogrebotina ili da su probušeni, nemojte ih kupiti. Takvi
 tragovi su izvrsni za razvoj bakterija.
Temperatura
 u hladnjacima
Obratite pozornost na proizvode u
 hladnjacima i na policama koje su također hlađene. Ako temperatura nije dobra, proizvodi
 počinju propadati. Namirnice dobro pogledajte prije nego se za nju odlučite.
M. Popović




