Sok od cikle za bolje pamćenje

cikla

Ispijanje soka od cikle pojačava dotok krvi u mozak kod starijih osoba, što može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i zdravlja mozga.

Sa starenjem opadaju i naše kognitivne funkcije. Sve manje i manje se sjećamo stvari koje su nam prije išla kao od šale, a često gubimo predmete po kući. Idealno rješenje protiv lošeg pamćenja je sok od cikle, tvrde britanski stručnjaci.

Prethodne studije su pokazale kako ispijanje ovog crvenog soka dobro djeluje na krvožilnu sustav jer snizuje krvni tlak. Jednako tako je istraživanje britanskih stručnjaka Sveučilišta u Exeteru pokazalo kako sok od cikle može poboljšati izdržljivost mišića i ujedno utjecati na kvalitetu njihovog funkcioniranja.

U najnovijoj studiji, stručnjaci su htjeli pokazati kako sok od cikle pomaže kod perfuzije, tj. dotoka krvi, u mozak. Ovo bi otkriće moglo znatno pomoći u borbi protiv senilnosti i Alzheimerove bolesti.

Cikla sadrži velike količine nitrata koji se pretvaraju u nitrite kada uđu u naše tijelo. Upravo nitriti pomažu otvoriti krvne žile te tako olakšavaju protok krvi.

Istraživači Centra za translacijske znanosti Sveučilišta Wake Forest su pratili 14 osoba starih 70 godina kroz razdoblje od četiri dana. Svi su postili deset sati prije nego što su se javili u laboratorij svaki dan. Prva dva dana su ispitanici konzumirali doručak s malo ili puno nitrata (puno nitrata je uključivalo 4,7 decilitara soka od cikle. Sat vremena nakon doručka drugog dana, ispitanici su prošli pregled mozga magnetnom rezonancom, kojom je analiziran dotok krvi u mozak. Također im je uzeta krv prije i poslije doručka kako bi se ustanovila količina nitrita.

Treći i četvrti dan ispitanici su zamijenili režim prehrane i prošli iste pretrage.

Nakon što su pili sok od cikle, povećao se dotok krvi u mozak, i to u dijelove koji su povezani sa senilnošću i drugim kognitivnim problemima. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje - bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!