Sok od šipka sprječava metastaze raka

nar, sipak

Osim što je ukusan i bogat antioksidansima, sok od šipka može poboljšati zdravlje vašeg srca, revitalizirati spolni život, zaštititi vas od raka dojke i spriječiti nakupljanje suvišnih kilograma.

Kada spomenemo šipak, prvo što većini nas pada na pamet je čaj! Popularni napitak našao je svoje mjesto u mnogim domovima, međutim, možda bismo ga trebali zamijeniti sokom!

Osim što pomaže bubrežnim bolesnicima na dijalizi jer smanjuje rizik od infekcije, ovaj sok je dobar za zdravlje srca, spolni život, kojeg može revitalizirati, štiti od raka dojke i može pomoći protiv nakupljanja suvišnih kilograma.

Ovom su popisu dobrobiti američki stručnjaci dodali još jednu: sok od šipka može zaustaviti napredovanje raka! Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji su ustanovili kako određene masne kiseline usporavaju napredovanje maligne bolesti tako što zaustavljaju njihovo kretanje i oslabljuju privlačenje kemijskim signalima koji uzrokuju njihovo širenje.

Za sada su se rezultati istraživanja pokazali istinitim kada je u pitanju širenje raka prostate na kosti, no, stručnjaci su uvjereni da će sok od šipka slično djelovati i na druge oblike malignih bolesti.

"Ovo je pogotovo uzbudljivo jer sada možemo promijeniti prirodne sastavnice soka od šipka kako bismo poboljšali njihove funkcije i učinili ih djelotvornijima u sprječavanju metastaza raka prostate", objasnila je dr. Manuela Martins-Green, voditeljica istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!