Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sokom od cikle do nižeg tlaka

Naime, britanski su stručnjaci ustanovili kako konzumacija manje od 1,8 dl soka od cikle može sniziti i sistolički i dijastolički tlak kod osoba koje inače nemaju problema s tlakom. U prvoj su studiji ispitanici popili 100 ml, 250 ml ili 500 ml soka od cikle, a njihov je tlak uspoređen s tlakom osoba koje nisu pile sok. Svi su ispitanici praćeni u kontroliranom okruženju cijeli dan. Tri sata poslije ispijanja soka, sistolički se tlak spustio za 13 mmHg, a dijastolički 16,6 kod muškaraca koji su konzumirali 100 ml soka. Također, tlak se spustio 22, tj. 18 mmHg kod osoba koje su popile 500 ml soka.

U drugom su pokusu ispitanici pojeli kruh sa sokom od cikle: oni koji su pojeli kruh sa 100 ml soka crvene cikle imali su 19 mmHg manji dijastolički tlak te 24 mmHg manji dijastolički, dok su osobe koje su pojele kruh s istom količinom soka crvene cikle imale 17 mmHg niži dijastolički tlak te 23 mmHg niži dijastolički tlak.

“Rezultati ovih studija prvi su pokazali da je akutna probava soka od cikle snizila krvni tlak kod osoba koje nemaju problema s tlakom. Na temelju rezultata pokusa s kruhom, čini se da nitrati, a ne betalaini (koji cikli daju njenu boju) igraju ulogu u snižavanju krvnog tlaka”, objasnila je Julie Lovegrove, voditeljica studije.

Stručnjaci smatraju kako je za zdravstvene dobrobiti cikle odgovoran nitrat, naime, ovo je povrće pravi rudnik nitrata koji se putem probave pretvaraju u nitrite i apsorbiraju u želucu.

Kada nitriti uđu u krvotok, dođe do sinteze dušikovog oksida – spoja ključnog za krvožilni sustav koji širi krvne žile te na taj način smanjuje tlak.

Prethodne studije su pokazale kako ispijanje ovog crvenog soka pojačava dotok krvi u mozak kod starijih osoba, što može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i zdravlja mozga. Stručnjaci su htjeli pokazati kako sok od cikle pomaže kod perfuzije, tj. dotoka krvi u mozak. Ovo bi otkriće moglo znatno pomoći u borbi protiv senilnosti i Alzheimerove bolesti.

K. Horvat
Foto: Ana Surać

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo