Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju blitva, špinat, zelena salata ili raštika, sadrže mnoge dobrobiti za organizam.
Sastojci
koji izdvajaju zeleno lisnato povrće u borbi protiv oštećenja slobodnim
radikalima su prvenstveno lutein i zeaksantin, koje često zovemo
“vitamini za oči”. Oni spadaju u skupinu karotenida – biljnih
materija koji su sadržani u svom voću i povrću, a topljivi su u mastima.
Djeluju
na mrežnicu oka tako da sprječavaju makularnu degeneraciju oka povezanu sa
starenjem – najčešćim uzrokom sljepoće u svijetu. Također čuvaju stanice
epitela za dobar vid.
Osim
što se brine za dobar vid, lutein također čuva našu kožu jer pruža zaštitu od
UV zraka. Analizom je ustanovljeno kako lice sadrži najveće koncentracije
luteina od cijelog našeg tijela jer je ono najviše izloženo suncu. Antioksidans
lutein se pokazao jednako učinkovitim u očuvanju zdravlja srca, vrata maternice
i jačanju obrambenih funkcija imuniteta.
Zeleno
lisnato povrće sadrži oko 0,1 do 0,2 miligrama luteina na 100 grama i najbolje ga
je jesti termički obrađeno jer će se tako osloboditi veća količina nutrijenata.
Odrasla osoba treba otprilike sedam miligrama luteina dnevno, al ine morate se
bojati za liniju jer blitva
spada u izrazito niskokalorične namirnice – samo sto grama listova blitve (pola
šalice) sadrži 20 kcal.
Blitva je bogati izvor
luteina i zeaksantina, te štiti oči od procesa starenja. Ova zelena lisnata
biljka najpoznatije se servira uz kuhane krumpire i ribu, no to ne znači da ju
jedino tako morate jesti. Pirjajte ju u malo maslinovog ulja, posolite i
popaprite, dodajte malo nasjeckanog češnjaka, prošeka i vinskog octa. Pirjajte
sve dok se povrće ne smanji za pola prvotne veličine.
Ako se želite ugrijati ukusnom toplom juhom, predlažemo ovaj kreativni recept za vaše nepce: Juha od blitve.
Osim što je bogati rudnik luteina, špinat je krcat vitaminom C i
beta-karotenima, važnim antioksidansima koji imaju ulogu u smanjenju količine
štetnih slobodnih radikala u organizmu. Ako redovito uključite špinat u svoju
prehranu, zamijetit ćete promjene na koži, kosi i noktima, s obzirom da
kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.
Osim u blitve i špinata
bogati izvori luteina i zeaksantina uključuju kukuruz, brokulu, prokulice,
zelenu salatu, tikvice, papaju, breskve i marelice.
K. Horvat