Spriječite žudnju za hranom: 10 odličnih kombinacija namirnica za bolje raspoloženje i više energije

Obrok

Koliko vam je dobro poznat osjećaj gladi i kruljenja koje se javlja nedugo nakon prvog jutarnjeg obroka?

Brz osjećaj ponovne gladi utječe na naše radne sposobnosti i raspoloženja pa spas tražimo u kofeinskim napitcima u želji da nas „dignu“ i pojačaju koncentraciju, a ako u kavu dodamo malo šećera i/ili mlijeka možda budemo imali dovoljno sreće da nas i zasite.

Ako vam se događa upravo ovo to je znak da bi obroke trebalo pametnije kombinirati. Energiju će nam dati kompleksni ugljikohidrati bogati vlaknima poput integralnih pahuljica, kaša, integralnog kruha i krekera ili kuhanih žitarica. Ugljikohidrati su primarni izvor energije u našem tijelu, a ako su kompleksni to zna i da će se energije iz njih sporije oslobađati, a mi ćemo imati dulji osjećaj sitosti.

Evo zbog čega stalno osjećate glad i žudite za hranom - čini se da je problem jednostavno riješiti

Uz ugljikohidrate bitno je unijeti dovoljno proteina po obroku poput jaja, pureće šunke, ribe kao što je dimljeni losos ili konzervirana tuna, mliječni proizvodi...ako tome dodamo poželjne masnoće poput orašastih plodova li njihovog maslaca, sjemenki ili avokada dobit ćemo „boost“ energije dovoljan za odraditi sve dnevne aktivnosti. U toku dana pokušajte pojesti još barem dva konkretnija obroka i tako biste trebali spriječiti žudnje za hranom i padom energije u popodnevnim satima.

DONOSIMO NEKOLIKO PRIMJERA KOMBINACIJA NAMIRNICA ZA BOLJE RASPOLOŽENJE I DOZU ENERGIJE

1. Miješana sezonska salata s purećim prsima i kvinojom

2. Riba s grilla s lešo sezonskim povrćem

3. Varivo od leće i heljde

4. Integralna tortilja s dimljenim lososom i povrćem

5. Voćna salata s dodatkom orašastih plodova i tamne čokolade

6. Kefir s cjelovitim žitaricama i borovnicama

7. Grčki ili islandski jogurt s chia sjemenkama i malinama

8. Smoothie od voća i povrća s dodatkom sjemenki

Nutricionistica objasnila koliko vam doista kalorija treba svaki dan i trebate li ih zbrajati

9. Krekeri od cjelovitih žitarica s namazom od posnog sira servirane uz cherry rajčice i masline

10. Sjeckani štapići od svježeg povrća (paprika, mrkva, krastavac, celer...) s namazom od slanutka

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!