Hrana i recepti

Hrana i recepti

Srčani udar je prijetnja za vegane!

Vegan je osoba koja ne jede niti odijeva proizvode životinjskog porijekla. To znači da osim što izbjegava meso ne jede jaja, mlijeko i mliječne proizvode životinjskog porijekla, pa čak ni med.

Osobe ovakvog svjetonazora izložene su povišenom riziku od razvijanja krvnih ugrušaka i ateroskleroze, koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar, tvrde američki autori u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su pregledali desetke objavljenih članaka provedenih na temu biokemije i vegetarijanstva posljednjih 30 godina.

Dok su mesojedi poznati po čestom obolijevanju od krvožilnih bolesti nego vegetarijanci, vegani pak nisu imuni na njih. Njihovom režimu prehrane nedostaje mnogo nutrijenata bez kojih naše tijelo ne može zdravo funkcionirati, kao što su željezo, cink, vitamin B12 ili omega-3 masne kiseline. Dok uravnotežena veganska prehrana može pružiti dovoljno proteina, ne može se isto reći za masnoće i masne kiseline. Upravo zato vegani imaju povišenu razinu homocisteina i smanjenu razinu dobrog kolesterola HDL-a – oba predstavljaju faktor rizika za srčane bolesti.

Autor Duo Li zaključuje kako bi vegetarijanci i vegani trebali unositi više omega-3 masnih kiselina i vitamina B12 kako bi se mogli oduprijeti rizicima od razvijanja krvožilnih bolesti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo