Srce voli sok od naranče

sok od narance cvitamin zdravlje

Osvježenje koje sok od naranče pruža u vrućim ljetnim danima nije sve - on je i iznimno koristan za srce.

Svima omiljeni narančasti napitak sadrži antioksidans hesperidin koji poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže pri snižavanju rizika od bolesti srca.  Hesperidin spada u grupu flavonoida koje nalazimo i u grožđu, crnom vinu, zelenom i crnom čaju te čokoladi.

Sve veći broj studija daje naslutiti kako flavonoidi mogu poboljšati zdravlje stanica krvnih žila. Problemi sa spomenutim stanicama mogu dovesti do začepljenja arterija, vodećeg rizika srčanog udara.

U istraživanju su sudjelovala 24 muškarca kod kojih je postojao rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. I dok je prva skupina svakodnevno pila sok od naranče, druga je konzumirala lažni proizvod. Treća grupa muškaraca pila je lažni napitak obogaćen s 292 miligrama hesperidina. Upravo toliko miligrama ovog flavonoida sadrži 500 ml soka od naranče.

Nakon mjesec dana rezultati su bili zapanjujući. Istraživači su utvrdili da su muškarci koji su svakodnevno pili sok od naranče ili napitak obogaćen hesperidinom imali bolje endotelne funkcije i niži dijastolički tlak nego oni koji su pili napitak bez hesperidina.

Rezultati studije prezentirani su na godišnjoj konferenciji American Heart Association’s Basic Cardiovascular Sciences u Las Vegasu.

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!