Srdele - superhrana za srce i mozak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Srdele – superhrana za srce i mozak

Foto: Shutterstock

Sitna morska riba srdela, poznata i kao sardina, iznimno je bogata hranjivim tvarima.

Bjelančevine i omega-3 kiseline

Među njima su bjelančevine (proteini) iz kojih dobivamo aminokiseline, a pomoću njih organizam stvara nove bjelančevine koje su osnova tjelesnih stanica. Bjelančevine tvore mišićna i vezivna tkiva, antitijela važna za imunitet, te sudjeluju u prijenosu kisika i hranjivih tvari.

Srdela obiluje omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno te su nužne za zdravlje srčanožilnog, živčanog i imunološkog sustava. Baš kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.

Vitamini B i D

Važno je znati da je srdela odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor – sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube. Srdela je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.

Srdela se hrani planktonom i nalazi se na dnu morskog prehrambenog lanca, što stručnjaci ističu kako dodatni “plus” jer se zbog toga u srdelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.

Srdele se nude svježe, konzervirane u ulju ili usoljene. Svježe srdele treba pravilno čuvati i što prije potrošiti jer se lako kvare. Čim donesete svježe srdele kući, skinite papir u koji su bile zamotane, operite ih i stavite u plastičnu vrećicu. Potom ih stavite u veliku zdjelu i pokrijte kockicama leda ili zapakiranim ledom te čuvajte u hladnjaku.

Od gradela do paštete

Srdele se mogu pripremiti na raznovrsne načine, a jedan od najjednostavnijih i najomiljenijih načina jest uvaljati ih u brašno ili krušne mrvice i popržiti na ulju. Dodavanje masnoća možete gotovo posve izbjeći pripremom srdela “na gradele” odnosno na roštilju. Srdele se mogu i fino marinirati, puniti različitim nadjevima (npr. od gljiva, sira, maslina, začinskog bilja) i ispeći, a osobita su delicija srdele umotane u lišće vinove loze, prelivene bijeim vinom i zapečene u pećnici.

Pečene ili konzervirane srdele (sardine) te slani fileti fino se kombiniraju s povrćem u salatama te se odlično slažu s krumpirom i tjesteninom. Od srdela se mogu napraviti i paštete odnosno namazi (odlično uz domaći kruh i čašu crnog vina) te topli ili hladni umaci.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo