Što je zabranjeno jesti ako imate čir na želucu ili gastritis - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što je zabranjeno jesti ako imate čir na želucu ili gastritis

Foto: Shutterstock

Sve što trebate jest izbjegavati određene namirnice koje potiču bol, a u drugima uživati

Ako govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan prehrane i izbjegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i potiču stvaranje želučane kiseline.

Ako vam se čini kako se simptomi pogoršavaju nakon jela, vjerojatno ste u pravu jer određene namirnice uvelike mogu utjecati na bol u želudcu, prenosi drugs.com. Iako vam je liječnik sigurno preporučio kako se hraniti, sami bi trebali pripaziti na kombinaciju namirnica te s menija izbaciti svu hranu koja izaziva žgaravicu, bol u trbuhu ili lošu probavu.

Ako govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan prehrane i izbjegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i potiću stvaranje želučane kiseline.

Koju biste hranu trebali izbjegavati?

Ne izazivaju sve namirnice jednake reakcije kod svih ljudi, pa ćete prije svega sami morati naučiti što iritira vaš želudac. Začini poput papra potiču stvaranje kiseline pa tako mogu biti okidač za bolni napad.

U nastavku pročitajte koje biste namirnice trebali izbaciti s jelovnika, ili barem smanjiti njihov unos.

1. Napitci:

  • Topli kakao i gazirani napitci
  • Punomasno mlijeko i čokoladno mlijeko
  • Čaj od mente
  • Regularna kava i ona bez kofeina
  • Crni i zeleni čaj – sa ili bez kofeina
  • Alkoholna pića
  • Sokovi od naranče i grejpa

2. Začini

  • Crni i crveni papar
  • Češnjak u prahu
  • Čili prah

3. Ostale namirnice

  • Mliječni proizvodi od punomasnog mlijeka

  • Začinjen ili ljuti sir
  • Jako začinjeno meso poput kobasica, salame, slanine
  • Ljute papričice
  • Luk ili češnjak
  • Proizvodi od rajčice

Što se smije jesti?

Zdrava hrana i svježe namirnice su uvijek dobar izbor. Voće, povrće, žitarice i mlijećni proizvodi s malim udjelom masti te smeđa riža beka budu dio vaše prehrane. Pokušajte što manje soliti hranu, od ulja koristite ono maslinovo, a najvažnije od svega jest porazgovarati sa stručnjakom i slušati svoje tijelo.

Od ostalih savjeta, dobro bi bilo znati da nije pametno jesti prije odlaska na počinak, a vašem će stanju pogodovati mali obroci podjeljeni kroz dan.

Ana A.

Pitate se zašto želudac katkada ima svoju posebnu logiku?!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo