Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što masnije, to bolje!

Nekoliko obroka masnije ribe tjedno može odgoditi napredak makularne degeneracije, očne bolesti koja je povezana sa starenjem. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Ophthalmology.

Istraživanje je provedeno na uzorku od tri tisuće ljudi, a ispitanici su osam godina uzimali dijetetske dodatke prehrani. Cilj je bio saznati na koji su način suplementi povezani s razvojem očnih bolesti.

Kod osoba koje su tijekom studije uzimale antioksidanse i minerale, primijećen je pozitivan učinak na već razvijenu makularnu degeneraciju. No, ti dodaci nisu utjecali na rani razvoj iste bolesti.

S druge strane, osobe koje su redovito jele hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama imale su 25 posto manje šanse za razvoj makularne degenracije.

Kako bi organizmu osigurali optimalnu razinu omega 3 masnih kiselina trebamo konzumirati dva do tri obroka masnije ribe tjedno. U ovu se grupu ubrajaju tuna, losos, sardine i haringe. Zdravlju očiju i boljem vidu pridonosi i hrana s niskim glikemijskim indeksom, poput kruha napravljenog od cjelovitih žitarica.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo