Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što nutricionistica želi da znate o omega-3 masnim kiselinama i bolesti COVID-19? Jako je važno

Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline dugolančane su višestruko nezasićene masne kiseline, a uključuju vrlo važne eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).

Omega-3 masne kiseline su esencijalne stoga ih ljudski organizam ne može sam sintetizirati već ih je potrebno unositi u adekvatnim količinama putem hrane.

Brojne znanstvene studije dokazale su pozitivan učinak i važnost omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje i u prevenciji određenih bolesti i stanja. Njihov učinak pozitivan je kada govorimo o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava općenito. 

Kako jedenje ribe utječe na vaše zdravlje, ali i na raspoloženje?

Smanjuju pojavnost srčanog udara, imaju protupalno djelovanje i učinak na snižavanje razine triglicerida čime štite krvožilni sustav, a visok pozitivan učinak pokazale su i u očuvanju zdravlja mozga. Povoljno djeluju u prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti, povećavaju kognitivne sposobnosti, imaju pozitivan učinak na mentalno zdravlje kod bolesti kao što su depresija, poremećaji koncentracije i pažnje.

Neizostavne u rastu i razvoju

Omega-3 masne kiseline važne su radi svog protuupalnog djelovanja i imaju ulogu u prevenciji i liječenju malignih bolesti i pojedinih karcinoma, gihta, reumatoidnog artritisa. Neizostavne su u rastu i razvoju djeteta, a budući da sudjeluju u sintezi staničnih membrana izrazito je važan adekvatan unos tijekom trudoće i u vrijeme dojenja.

Najveću količinu omega-3 masnih kiselina možemo pronaći u hrani i namirnicama kao što su plodovi mora, plava riba; osobito tuna, skuša, srdele, inćuni, a izrazito visok udio imaju haringa, losos te kril. Biljna hrana bogata omega-3 masnim kiselinama su svakako različite sjemenke, orašasti plodovi i soja kao i njihova pročišćena koncentrirana ulja.

U vrijeme pandemije kada želimo što značajnije preventivno djelovati i poboljšati funkcionalnost imunološkog sustava pronađena je moguća poveznica između omega-3 masnih kiselina i djelovanja na SARS –CoV-2 virus i bolest COVID-19 koju uzrokuje.

Zaštita za srce i pluća

Omega-3 masne kiseline utječu na procese odgovorne za sprečavanje zgrušavanja krvi i nastanak tromboze te upalnih procesa, stoga djeluju zaštitno na srce i pluća. Veći udio omega-3 masnih kiselina smanjuje prekomjernu reakciju tijela i smanjuje upalu. Smanjivanjem odgovora na citokine smanjuje se upala što može dati pozitivnu reakciju i u borbi protiv bolesti Covid-19.

Vrlo je važno napomenuti da je za ljudsko zdravlje od iznimne važnosti upravo omjer između dviju nezasićenih kiselina: omega-6 i omega-3 masnih kiselina, a isti ne bi trebao biti veći od 4:1. Prehranom nerijetko unosimo veće količine omega-6 masnih kiselina, a zastupljenost omega-3 masnih kiselina je poprilično loša kao posljedica manjeg unosa i konzumacije plave ribe i morskih plodova općenito.

Najvažniji prirodni izvor EPA-e i DHA-e su svakako riba, kril i drugi morski plodovi, a kako bi se povećao unos omega-3 masnih kiselina unatoč lošim prehrambenim navikama opće populacije sve se više namirnica obogaćuje ovim masnim kiselinama.

Na tržištu možemo pronaći obogaćene mliječne proizvode, namaze i ulja, razne napitke, sokove, kruh i peciva s dodatkom omega-3 masnih kiselina. Danas je neizostavna suplementacija i unos omega-3 masnih kiselina i putem raznih dodataka prehrani baziranih na koncentriranom, pročišćenom ribljem ulju i ulju krila te koncentriranim biljnim uljima. Postizanje pozitivnog balansa omega-6 i omega-3 masnih kiselina od iznimne je važnosti za očuvanje zdravlja. Brojni oblici i dodaci omega-3 masnih kiselina s preporučenim omjerom EPA i DHA namjenjeni su različitim dobnim skupinama od djece, trudnica i dojilja, starijih osoba, kroničnih bolesnika i zdravoj populaciji kao nadopuna prehrani, ali i u terapiji i liječenju brojnih bolesti i stanja.

Ortoped otkrio kako štiti svoje zglobove – nevjerojatno koliko je jednostavno

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo