Što pijete ovo ljeto? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što pijete ovo ljeto?

Ako ste ljubitelj gaziranih napitaka i ledenih čajeva, vrijeme je za promjenu. Ovo ljeto okrenite se prirodnom soku od jabuke i pivu. Da, pivu! Sok od jabuke znatno poboljšava pamćenje, dok pivo, vjerovali ili ne, blagotvorno djeluje na kožu lica.

Stručnjaci sa sveučilišta u Massachussettsu potvrdili su da svakodnevno konzumiranje jabuka i jabučnog soka može znatno poboljšati pamćenje. Ovo voće štiti mozak od antioksidativnog stresa koji uzrokuje gubitak pamćenja.

pivo3Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja koja će potvrditi djelovanje soka od jabuke na pamćenje, već je dokazano kako određeno voće i povrće usporava starenje moždanih stanica i kognitivnih funkcija (uključujući i Alzheimerovu bolest).

No, nisu samo ‘zdrave’ namirnice dobre za naše zdravlje. Nedavna istraživanja potvrdila su kako i pivo ima pozitivan učinak na ljudski organizam. Doduše, ono koje sadrži manje količine alkohola. Pivo je odličan izvor vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Sadrži vitamine B grupe, magnezij, kalij, kalcij, željezo i cink, a bogato je ugljikohidratima, proteinima, flavonoidima i antioksidansima.

Pivo pomaže kod problema s mokrenjem, lijek je protiv vrućice i glavobolje, te se primjenjuje se za liječenje šećerne bolesti. Ovo piće koristi se u kozmetičke svrhe za osvježavanje kože lica, ali i za prevenciju kožnih oboljenja. Dakle, što pijete ovo ljeto?

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo