Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što piti ljeti?

Obična voda je najzdraviji i najekonomičniji odgovor žeđi. Pa ipak, najčešće se odlučujemo za neki od napitaka.

Ima ih zaslađenih i nezaslađenih, gaziranih i negaziranih, od svježeg voća i povrća ili umjetnih aroma. Izbor je tako velik da može zadovoljiti sve ukuse, a upravo je ukus najčešće temeljni kriterij za izbor napitka.

Voda

kBez vode nema života. On otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, na određeni način regulira tjelesne funkcije, rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma te održava tjelesnu temperaturu. Bez dovoljno tekućine počinjemo osjećati umor i glavobolju, a nedostatak vode posebno je vidljiv na koži. Voda održava našu kožu mekšom, elastičnijom i, prije svega, mlađom.

S obzirom da svakodnevno, procesom disanja i znojenja, izlučimo oko tri litre tekućine, od velike je važnosti vodu neprestano nadoknađivati.
Pri tome valja voditi računa o tome da se ne smijemo osloniti
isključivo na pojavu žeđi jer je tada naša potreba već znatno narušena,
već moramo piti redovito i u dovoljnim količinama bez obzira na spomenuti osjećaj.

Voćni sokovi

kVoćni sokovi su zdravi, ali pripazite! Mnoge kupovne vrste sadrže
dodane šećere i aditive. Najbolje je voćni sok napraviti sam, s
kombinacijom plodova po vlastitom izboru. Ukoliko ste previše lijeni za
to, obavezno pročitajte deklaraciju na proizvodu, kako biste ipak uzeli
onaj sa 100 posto voćnog sadržaja.

Sastoje se od vode, šećera, kiselina, voćnog koncentrata i konzervansa koji sprečava krvarenje. Postotak voća je u njima vrlo različit. Iako ih vole osobito djeca, s njihovom konzumacijom ne treba pretjerivati. Povećana količina šećera može smanjiti apetit i tako poremetiti uravnoteženu prehranu. Odaberite one s malom količinom šećera ili bez njega.

Čaj

kČaj je jedan od ljetnih napitaka koji će vas najbolje okrijepiti i utažiti žeđ. Zahvaljujući prisutnosti stimulirajućih sastojaka (teobromin, kofein) djeluje kao tonik za živčani i krvožilni sustav, idealan je u borbi protiv malaksalosti, gubitka soli i sparine.

Sadrži gotovo dvostruko više kofeina od kave, no kako je on vezan za tanin, daleko je manje agresivan. Osim toga, različiti načini pripreme ova dva napitka čine da jedna šalica čaja sadrži manje kofeina (30-50 mg na 150 ml) od šalice kave (45-100 mg na 25 ml). No, ni s čajem ne treba pretjerivati jer može uzrokovati nesanicu i nervozu. Ne bi trebalo popiti više od 4-5 šalica u 24 sata.

Rashladite se ledenim rooibos čajevima!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo