Opskrbite se namirnicama za jačanje imuniteta i uživajte u okusu jeseni. Za vas smo izdvojili jabuke, cvjetaču, prokulice i bundevu.
S padom temperature počinjemo razmišljati o namirnicama koje bi nam mogle pomoći u jačanju imuniteta i obrani od bolesti. Uvijek su na “repertoaru” prehlada i gripa, no s jakim imunitetom ne trebate se bojati niti jedne bolesti!
1. Jabuke
Slatke, kisele ili negdje u sredini, jabuke su rajski plodovi koji su dobrodošli u svakom jelovniku. Možete ih jesti u doručku, ručku i večeri, možete s njima raditi desert, možete ih cijediti u sok, usitniti u frape, jesti samostalno… Bezbroj je mogućnosti, baš kao što je i bezbroj zdravstvenih dobrobiti koje one donose.
Dobro ih operite i obavezno jedite s korom – tu se skriva najviše flavonoida koji se brinu o zdravlju našeg srca. Osim što štite zube od karijesa i kamenca, paze na naš vitak struk i sprječavaju začepljenje krvnih žila, te se tako brinu za naše srce, znanstvenici javljaju kako fitokemikalije iz
jabuka mogu pomoći spriječiti rak dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu.
Jeste li znali?
- jabuka je iz porodice ruža
- svježe jabuke plivaju jer 25 posto njihova volumena čini zrak
- jabuka je simbol besmrtnosti
- godišnja potrošnja u Hrvatskoj je 16-17 kg po stanovniku, što je samo polovica preporučene količine.
Probajte ovaj recept za savijaču od jabuka.
2. Cvjetača
Cvjetača
ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Specifičnog je okusa – ili
ju volite ili ne. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo
ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Odlična je
zamjena za krumpir na vašem tanjuru. Jednakog je okusa ili približno
sličnog, ali sadrži puno manje kalorija i više hranjivih tvari.
Probajte gustu i kremastu juhu od cvjetače.
3. Bundeva
“Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikad ne muče”, tvrdi stara poslovica. S dolaskom hladnijih dana, bundeve su neizostavan dio naše prehrane, bilo u obliku juhe, pečene kao prilog glavnom jelu ili kao slani desert…
Bundeve su naprosto krcate antioksidansima i betakarotenima, koji joj daju specifičnu narančastu boju, pogotovo je bogata vitaminima C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu pomoći u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti, očne mrene, moždanog udara, odlično se pokazala kod hemoroida i zatvora, a korisna je i za smirivanje živaca jer pospješuje san. Dobra je vijest da 100 grama bundeve sadrži samo 32 kalorije.
Probajte jesensku juhu od bundeve i rižoto s bundevom.
4. Prokulice
Prokulice spadaju u popularnije zeleno lisnato povrće zbog svoje
neodoljive “male prirode”. Donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i
blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima karakter i izražen okus
ili preljevom od balzamičnog octa. One su pune betakarotena, vitamina C i
K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni
kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a
vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.
Kako su prokulice bogate folatima i željezom, dobar su izbor za trudnice. Na tržnici su dostupne od rujna do ožujka.
K. Pužar