Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što zdravlju čini jedna mala jabuka?

Jabuka sadrži i do 90 posto vode, a riznica je sastojaka koji pomažu očuvanju dobrog zdravlja. Pojedemo li jabuku ili dvije velike jabuke dnevno, učinit ćemo mnogo za očuvanje našeg zdravlja.

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke, a javljaju se u raznim oblicima i bojama.

Jabuka ne liječi, ali sprječava nastanak bolesti

Jabuka je zahvaljujući svojim sastojcima iznimno zdrava namirnica. Iako jabukama ne možemo izliječiti niti jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka je korisna za snižavanje visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, povraćanja i još mnogih stanja. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi,
jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak
koncentracije.

Jedna jabuka sadrži i do 40 mg vitamina C, a tu su i vitamini A, E, B1, B2, B6 i beta-karoten. Od minerala spomenimo kalij te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Jabuka je bogata polifenolima – biljne spojevima koji imaju jako antioksidativno djelovanje.

Ako ste na dijeti, jabuka će pomoći! Naime, 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo