Oči su vam stalno umorne, crvene i osjetljive? Bez brige, ovaj problem vrlo lako možete riješiti pravilnom prehranom.
Svi znamo da je mrkva povrće koje pridonosi zdravlju očiju. No, kojom još hranom možemo poboljšati kvalitetu vida? Donosimo popis namirnica koje blagotvorno djeluju na oči!
Zeleno povrće
Špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i
 zeaksantinom. Ovi sastojci sprječavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju.  Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno. Primjerice, špinat uključite u ručak, a brokulu jedite za
 večeru.
Voće
Ako želite zadržati oštar vid, jedite voće bogato antioksidansima.
 Borovnice, višnje, naranče i šljive odličan su izbor. Antioksidansi uništavaju
 slobodne radikale, pa voće jedite nekoliko puta dnevno.
Mrkva
Mrkva na dan za bolji vid – mrkva je najpoznatija hrana koja štiti vid. Jedna je od rijetkog povrća koje
 obiluje betakarotenom i pektinom.
Betakaroten i vitamini C i E
Odlična zaštita protiv mrene je hrana koja sadrži vitamine C, E i
 betakaroten. Nemojte zaboraviti niti na cink, folnu kiselinu i vitamine B6 i
 B12. Jedite što više agruma, tamnog grožđa i algi. Ako već ne stignete jesti
 svježe namirnice, možete uzeti i multivitaminske tablete. 
Omega – 3 masne kiseline
Omega – 3 masne kiseline koriste srcu i krvožilnom sustavu, a neke studije
 potvrđuju pozitivan učinak i na oči.  Stoga
 dva do tri puta tjedno odaberite riblji meni. Najviše omega-3 masnih kiselina
 sadrže tuna i losos. Nije loša ideja niti uzimati dodatke prehrani koji sadrže
 ove esencijalne kiseline.
Potrudite
 se u svoju prehranu uključiti i papriku, bazgu, rajčicu, soju i peršin.
D. Šorgić






