Hrana i recepti

Hrana i recepti

Superhrana za tvoje zdravlje

Već znamo da postoji hrana koja je dobra za naše zdravlje, ali se sigurno pitate koliko čega treba pojesti i koliko je vremena potrebno za rezultat.

Borovnice

One su pune vlakana i vitamina C te djeluju kao antioksidant. Snižavaju kolesterol, kontroliraju razinu šećera u krvi, dok se antioksidanti štite od karcinoma, bolesti srca, astme i artritisa.
Potrebna količina: Jedna šačica borovnica dnevno učinit će čuda. Možete ih dodati voćnim salatama, pomiješati s jogurtom ili ispeći u kolaču.

Brokula

Prepuna je vitamina K i C, kalcija, vlakana i magnezija. Vitamin K čini vašu krv zdravom, dok se vitamin C bori protiv kancerogenih tvari. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
Potrebna količina: Jedna šalica brokule dnevno je sasvim dovoljno. Možete ju peći ili kuhati. Po želji.

Tamna čokolada

Prema posljednjim istraživanjima čokolada sadrži
više antioksidanta od većeg broja voća. Antioksidanti štite organizam od
bolesti poput raka te sprečava bolesti srca i naravno prirodno će
poboljšati raspoloženje!
Potrebna količina: Ova fina hrana bi se trebala konzumirati u umjerenim količinama. Jedite ju kako god želite, samu ili u desertima.

Crni čaj

Prepun antioksidanta i nema se puno toga za dodati… naime potpuno je bez kalorija! Snižava krvni tlak, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Igra veliku ulogu pri oporavku kože od prevelikog izlaganja suncu.
Potrebna količina: Šalica dnevno je opet dovoljna, skuhajte ga po uputama na pakiranju.

Špinat

Pun je proteina, vitamina i vlakana. Čini tvoje srce jačim, poboljšava memoriju, Znanstvenici su identificirali 15-tak različitih flavonoidnih spojeva u špinatu koji funkcioniraju kao antioksidanti. Mnogi od njih uspješni su i u borbi protiv raka.
Potrebna količina: I ovog povrća je dosta jedna šalica dnevno. U špinatu možete uživati bilo da je sirov ili kuhan. Isto tako može biti sastojak lazanja ili tvoje omiljene salata.

A. A.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo