Sutra svi na besplatnu radionicu vege kuhanja - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sutra svi na besplatnu radionicu vege kuhanja

Kako bi najavili ZeGeVege festival održivog življenja, Prijatelji životinja organiziraju zanimljivu vege radionicu kuhanja koja će se održati tjedan dana prije Festivala, u petak, 10. rujna na Trgu kralja Tomislava te pozivaju građane da pogledaju jedinstveni prikaz stvaranja raznih veganskih jela koja će moći i degustirati.

kUz cjelodnevni informativni štand, u 11 sati počinje besplatna radionica kuhanja za sve zainteresirane građane koji će moći vidjeti pripremu veganskih slanih i slatkih jela, pitati sve što ih zanima vezano za pripremu namirnica i za vegetarijansku odnosno vegansku prehranu općenito.

Građanima će se dijeliti recepti te pozivi na treći festival održivog življenja koji će se održati 17. rujna 2010. na Trgu bana Jelačića i ponuditi raznoliki cjelodnevni program i brojne izlagače vezane uz ekologiju, zdravlje i etički način života.

Ove godine ZeGeVege festival dio je nove kampanje Zeleni ponedjeljak kojom se Zagreb pridružio rastućem broju gradova koji potiču svoje građane na promjene u prehrani. Cilj kampanje je pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu.

Vrijednost veg(etarij)anske prehrane za zdravlje ističu i hrvatski nutricionisti i stručnjaci za pravilnu prehranu, pa tako dr. sc. Zvonimir Šatalić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kaže:

k“Vegetarijanska prehrana više nije stigmatizirana i u znanstvenoj je zajednici sve jača percepcija vegetarijanske prehrane kao važnog elementa u prevenciji kroničnih bolesti što u odnosu na prijašnja razmišljanja predstavlja zaokret paradigme. Pravilno isplanirana, vegetarijanska prehrana ima neutralan odnosno povoljan učinak na zdravlje što se može pripisati upravo karakteristikama ovakve prehrane. Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana uključujući vegansku se smatra adekvatnom za sve faze životnog ciklusa, uključujući trudnoću, laktaciju, dojenčad, djecu i adolescente te sportaše, a potrebna posvećenost prehrani je proporcionalna strogosti vegetarijanske prehrane”.

Više informacija o ZeGeVege festivalu građani mogu naći na www.zegevege.com, a za
besplatne radionice kuhanja mogu se prijaviti na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo