Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svi govore o MCT ulju, a mi doznajemo što je to i koje su njegove dobrobiti za zdravlje

Shutterstock

Ako ste čuli za Bulletproof kavu, vjerojatno ste čuli i za MCT ulje.

Evo što nutricionisti kažu o ovom ulju, zašto je toliko posebno i kako će utjecati na zdravlje.

Što morate znati o MCT ulju?

U svijetu se danas u kafićima može naručiti i kava u koju se dodaje ovo ulje, a mnogi vjeruju da može pomoći kod gubitka kilograma, no je li to istina? Koje su dobrobiti MCT ulja i zašto oni koji prate keto dijetu kažu da je savršeno?

MCT ulje je popularno

Popularnost mu je porasla posljednjih nekoliko godina, čini se od kada je popularna keto dijeta, što nije čudo jer jedno drugo jako dobro prate. Keto dijeta je plan koji potiče jako nizak unos ugljikohidrata uz unos masnoća. Upravo ta kombinacija potiče tijelo da uđe u stanje ketoze, što znači da će tijelo trošiti i koristiti masnoće umjesto ugljikohidrata za stvaranje energije. S obzirom na to da ova dijeta potiče unos masnoća, razni su tipovi istih postali popularni, a posebno one koje podupiru stvaranje ketona i održavanje ketoze. Teško je jesti ako prehrana sadrži toliko masti, pa osobe koje prate ovu prehranu traže nove načine kako ih dodati. Sjećate se razdoblja kada se kokosovo ulje smatralo svetim Gralom? MCT ulje trenutno doživljava isti status, dok ustvari kokosovo ulje sadrži više MCT-a od ostalih.

Što je MCT ulje?

MCT je kratica za “trigliceride srednjeg lanca” ili “masne kiseline srednjeg lanca”. To su vrste masti koje se najčešće dobivaju iz kokosovog ulja, ali ponekad i od palminog ulja i najčešće upravo ljudskom rukom.  MCT ulje je suplement koji se često dobiva procesuiranjem kokosovog ulja ili palminog ulja, koje sadrže upravo trigliceride srednjeg lanca. Za usporedbu, namirnice poput ribe, avokada, ulja soje, sadrže trigliceride dugog lanca.

Ono što ovo ulje čini drugačijim je način na koje se razgrađuje u organizmu. Masnoće su napravljene od masnih kiselih molekula, a dužina lanca se određuje probavnim procesom. Enzimi koje otpušta gušterača mogu „otopiti“ razne vrste masti, a onda se apsorbiraju i prenose krvotokom u jetru.

Probavljanje srednje dugih triglicerida, ipak je puno jednostavnije i brže. Oni ne zahtijevaju enzime za razgradnju, puno će brže doći do jetre gdje će se pretvoriti u ketone, koji se koriste za energiju. 

MCT ulje – nutritivna svojstva i dobrobiti za zdravlje

Jedna žlica ovog ulja sadrži oko 120 kalorija, 14 g masnoće, 0 proteina i ugljikohidrata. Prema preporukama, samo jedna žlica sadrži oko 18 posto preporučene dnevne doze unosa masnoće. Iako još traju istraživanja, zna se da neke dobrobiti i posjeduje.

Apsorpcija masnoća

Brza razgradnja ovog ulja pomaže osobama koje imaju problema upravo s razgradnjom masnoća, a tu su stanja poput celijakije i sindroma iritabilnog kolona. Uz to, može pomoći pacijentima koji su upravo imali gastroenterološki zahvat.

Svaki dan uzimate vitamin C? Evo što se onda događa u vašem organizmu

Gubitak kilograma

Do danas nema dovoljno provedenih istraživanja o poveznici između ovog ulja i mršavljenja, ali mnogi smatraju da su povezani. Studija nad zdravim odraslim osobama, objavljena u magazinu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, je pokazala kako korištenje ovog ulja može malo pomoći kod gubitka masnoća na području struka, kada se uspoređuje s korištenjem drugih ulja. Ovo će ulje pomoći da se u organizmu oslobode hormoni leptin i peptid YY, koji gase apetiti i signaliziraju tijelu da više nije gladno, a to može dovesti do unosa manje kalorija, što će rezultirati i gubitkom kilograma.

Više energije

Istraživanja su pokazala kako konzumacijom ovog ulja može doći do pozitivnih promjena kada je u pitanju fizički napor. Kada vježbate, proizvodi se mliječna kiselina, otpadni proizvod metabolizma, a prema riječima stručnjaka, upravo su one razlog zašto se javlja umor kada izvodite naporne vježbe.

Može pomoći pri kontroli šećera u krvi

Još jedno područje istraživanja je i ono između korištenja MCT ulja i dijabetesa. Neka od njih predlažu kako bi suplementi s ovim uljem mogli pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi. I dok je još istraživanja potrebno, jedno je od njih pojasnilo kako osobe koje imaju dijabetes tip 2 i koriste ovo ulje svakodnevno, mogu doživjeti promjene poput gubitka kilograma i povećane osjetljivosti na inzulin, u usporedbi s onima koji unose trigliceride dugu lanca. Ipak, ako imate dijabetes, o upotrebi ovog ulja razgovarajte prethodno s liječnikom.

Tko ne bi trebao koristiti ovo ulje?

Dok je ono sigurno za konzumaciju, može ponekad i donijeti nuspojave. One najčešće su proljev, bol u donjem dijelu trbuha i nelagodu. Kako biste bili sigurni, započnite s jako malim dozama te, ako je moguće, povećavajte ih. Stručnjaci savjetuju da krenete s malom žličicom da biste na kraju došli do velike žlice.

Trudnice i dojilje bi trebale prije upotrebe razgovarati s liječnikom.

Jedna je stvar ključna i glavni faktor za razvoj bolesti štitnjače – mijenjajte pod hitno!

Kako ga koristiti?

Kako biste iskoristili sve dobrobiti ovog ulja, dobro je znati da nema okusa, pa je savjet da ga dodate napicima.

Bulletproof kava

Čuli ste za ovu kavu sigurno, a radi se o mješavini kave i masnoća, obično je u pitanju upravo ovo ulje. Popularna je opcija za doručak za one koji su na keto dijeti ili povremenom postu. Oni koji su isprobali kažu da je jako ukusna. Ako želite možete kavi dodati malo MCT ulja, ghee maslaca i malo nezaslađenog mlijeka badema te malo cimeta.

Voćni napici

Možete MCT ulje dodati i voćnom napitku. Ako radite smoothie, jednostavno  u blender dodajte i malo ovog ulja, od žličice do žlice. Mnogi će ga koristiti za pečenje kolača, pa možete isprobati i vi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo