Svinjska mast nije ubojica nego prvorazredna namirnica - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svinjska mast nije ubojica nego prvorazredna namirnica

U proteklih pola stoljeća svinjska mast “protjerana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povisuje masnoće u krvi, začepljuje žile, uzrokuje srčane i moždane udare… No pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo ”preplavljeni” zato što ih sadrže hidrogenizirana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin.

Izuzmemo li štetne industrijski prerađene masnoće, dakako da prirodna, hladno prešana ulja poput maslinova i suncokretova ostaju na vrhu top liste najpoželjnijih masnoća. No bez zadrške može im se pridružiti prirodna svinjska mast kojoj su se vratili mnogi nutricionisti i kuhari.

Masnoće u prehrani – kako razlikovati dobre od loših?

Cijenjena delikatesa

Svinjska mast ponovno je tražena delikatesa u kojoj vrijedi uživati na tradicionalan način. Primjerice – kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski “čips” – čvarci…

U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i bit će iznimno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog tijesta.

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo stajati a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans – u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredna delikatesa pečeno meso koje “odleži” neko vrijeme u svinjskoj masti.

Birajte prirodno

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.

Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, no manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Osobito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.

Tajna je u umjerenosti

Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja prehrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Dakako da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. No ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu.

Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lijek za ublažavanje kožnih tegoba, dišnih i reumatskih bolesti… I danas se preporučuju domaći balzami, oblozi i drugi pripravci na bazi svinjske masti.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo