Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tajna zdravlja je u omjeru masti!

Za pravilnu i uravnoteženu prehranu, barem kad se dotičemo teme uvijek hvaljenih omega masnih kiselina, čini se da je sve u dobrom omjeru. Omega-6 / omega-3 = 1:1.

Iznimne dobrobiti omega-3 masnih kiselina nisu novost u znanosti, a nedavno im je pridodana još jedna funkcija. Otkriveno je, naime, da prehrana bogata ovim tvarima pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva.

Istraživačka skupina predvođena Sangmi Kimom iz američkog National Institute of Environmental Health Sciences uspoređivala je zdravlje skupina ljudi koji su konzumirali različite količine omega-3 masnih kiselina i otkrili da prehrana  bogata ovim tvarima značajno umanjuje rizike za razvitkom raka debelog crijeva.

Znanstvenici su potvrdili i ranije poznatu činjenicu da povećan unos omega-6 masnih kiselina, u usporedbi s omega-3 masnim kiselinama upućuje na povećan rizik od razvitka raka debelog crijeva, zbog čega je već ustaljena praksa mnogih liječnika da svojim pacijentima savjetuju konzumiranje  uravnoteženog unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina, pri čemu je idealan omjer 1:1.

Nažalost, prema podacima Instituta, za tipičnu zapadnjačku prehranu ovaj omjer iznosi 15:1. Pretjerana konzumacija omega-6 masnih kiselina doprinosi porastu suvremenih bolesti, poput kardiovaskularnih, raka, autoimunih poremećaja i upala. Stoga će povećanje količine unosa omega-3 masnih kiselina pomoći u sprečavanju razvitka ovih bolesti i poboljšati sveukupno zdravlje pojedinaca, tvrde znanstvenici.

I omega-3 i omega-6 masne kiseline su zdrave, napominju, no previše omega-6, a premalo omega-3 masnih kiselina može biti štetno za zdravlje. Zbog toga je važno osigurati pravilan omjer namirnica. Riba, jetra bakalara, ulje lososa i sjemenke lana bogati su izvori omega-3 masnih kisellina, a namirnice koje sadrže pravilan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina su, primjerice, divlji losos i orasi.

Pridodajte tome mnogo raznolikog voća i povrća, orašastih plodova i “zdravih” ulja, a što manje gotove, obrađene hrane koja sadrži rafinirano brašno i šećere, i imate savršenu kombinaciju za zdrav život. Barem tako kažu.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo