Tikvice su jedna od najčešće korištenih ljetnih namirnica. Odlično se slažu s nizom okusa i začina, poput bosiljka i ružmarina, a od njih možete raditi glavno jelo, prilog, salatu ili ih čak koristiti umjesto tijesta u vegetarijanskim i raw food specijalitetima. Pročitajte više o nutritivnim prednostima kuhanja s tikvicama i provjerite kako napraviti tri ukusna jela s ovom omiljenom ljetnom namirnicom.
Znate li koje su prednosti konzumiranja tikvica?
Ljetna superhrana, tikvice, sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj
antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje
bolesti očiju poput katarakta.
Osim toga, ovo zeleno povrće
sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti te pomaže tijelu u obrani od
virusnih infekcija, dok kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca.
Ljetne tikvice su mekše i
kremastije od onih koje dozrijevaju zimi, a njihov blagi okus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i
ružmarinom.
Mali savjet: Kada kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće, jer veće znaju biti vodenaste i sjemenki. Tikvice čistite tako da ih operete ili istrljate mokrom krpom, a jestivi su i cvjetovi tikvica.
Ljetna kuhinja u znaku tikvica
Evo nekoliko ukusnih recepata s tikvicama koje morate probati:
1. Mini tortice s tikvicama, gorgonzolom i pršutom
Ove male pikantne i prhke tortice nadjevene tikvicama, svježim sirom i gorgonzolom, vrhnjem te pršutom sigurno će vas oduševiti.
2. Medaljoni s tikvicama
Medaljoni s tikvicama ukusan su i mirisan obrok koji možete pripremiti za malo svečanija druženja!
3. Juha od pečenog povrća
Juha je savršeno predjelo. Bila ona gusta, bistra, hladna ili topla, bez ili sa tjesteninom… svejedno je!
… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂
D.Š.