Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tjestenina se smije jesti i godinu dana nakon isteka roka, a jedna se namirnica nikada ne kvari

Shutterstock

Ne bacajte odmah jogurt ako mu je istekao rok trajanja jer ga je sigurno jesti i 3 tjedna nakon toga.

Svaka je namirnica obilježena rokom trajanja kako bi kupci imali ideju što bi do kada trebali pojesti, ali to ne znači da se nakon tog datuma stvari trebaju bacati.

U nastavku stručnjakinja za hranu otkrivaju koje to namirnice smijete jeste i nakon što im je istekao rok trajanja.

Koje je namirnice sigurno jesti i nakon što im istekne rok trajanja?

Jaja: 3-4 dana

“Poput mnogih životinjskih proizvoda, jaja se mogu brzo pokvariti, a ako ih čuvate kako treba, možete im produljiti vijek trajanja za nekoliko dana.“, smatra Sofia Norton, nutricionist.

Kruh: 5-7 dana

Toliko dana kruh može biti jestiv nakon što mu je istekao rok trajanja, ali svakako biste trebali obratiti pažnju na plijesan, posebno ako kruh čuvate u vlažnoj prostoriji. Najbolje ga je držati u tamnoj, suhoj i hladnijoj prostoriji, a možete ga dok je još svjež staviti u zamrzivač i tamo ga čuvati do 6 mjeseci!

Kukuruz u limenci: 1-2 godine

„Namirnice u limenci najdulje mogu trajati. Na primjer, kukuruz može biti jestiv i par godina nakon istaknutog roka trajanja“, navodi Norton te pojašnjava kako konzerviranje uništava mikroorganizme koji su i zaslužni za kvarenje hrane, a kako je i dobro zatvorena, ne dolazi u doticaj sa zrakom. Isto tako, što hrana više stoji u limenci, ili zamrzivaču, to će lakše promijeniti svoj okus.

Svaki dan vam se jede čokolada i nešto slatko? Riješite se žudnje u 8 koraka

Zobene pahuljice: 1-3 tjedna

Poput tjestenine, ova suha namirnica ne sadrži puno vlage što doprinosi stabilnosti. Isto se odnosi i na sušeno voće, krekere i čips.

Brašno: 1-2 mjeseca

Osim brašna, tu su i druge suhe namirnice poput praška za pecivo i šećera. Kako ni one ne sadrže vlagu, otpornije su na razvoj bakterija. Na primjer, sol će vrlo teško pokvariti. Ipak, nemojte jesti stare namirnice ako su promijenile miris.

Tvrdi sir: Par tjedana

Sirevi poput parmezana su još jedna sigurna namirnica, čak i ako primijetite da se odvija proces starenja, poput plijesni, on može biti jako ukusan.

Mlijeko: 1 tjedan

Ovo je točno, ali ako niste sigurni da je dobro, provjerite kako miriše…

Orašasti plodovi: Tjedni do mjeseci

Iako su dosta pouzdane namirnice, zbog masnoća koje sadrže, potrebna je provjera prije konzumacije, pa ako primijetite miris po boji ili tamnu boju ploda, možda nije jestivo.

Tjestenina: 2 godine

“Radi se o suhom proizvodu koji se ne kvari lako i zato se može koristiti dugo nakon isteka roka trajanja, iako kvaliteta ne mora biti ista. Isto se odnosi na rižu“, napominje Norton.

Jogurt: 3 tjedna

Radi se o namirnici koja može dosta dugo trajati, a kako sadrži probiotike i svoje bakterije, one loše drži po strani.

Pivo nije krivo, a jabučni ocat neće pomoći! Stvari koje ne znate o masnoćama na trbuhu

Med: Zauvijek

Ovo je jedna namirnica koja se nikada ne kvari. Osim što u sebi ima malo vlage, sadrži i kiseline koje će bakterije uništiti i spriječiti propadanja proizvoda.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo