Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trans-masti povezane s moždanim udarom

Trans-masti su u mnogim studijama povezane sa razvijanjem bolesti srca, a sada su američki istraživači uspjeli dokazati kako povisuju rizik od moždanog udara kod žena.

Stručnjaci Sveučilišta Sjeverne Karoline su proučavali podatke preko 87.000 žena, a koncentrirali su se na utjecaj masti iz prehrane na rizik od moždanog udara. Ustanovili su kako je unos velike količine trans-masti izrazito čvrsto povezan s povišenim rizikom od moždanog udara, no nisu ustanovili vezu između ukupnog unosa masti ili unosa neke druge vrste masti i rizika od moždanog udara. Žene su bile stare između 50 i 79 godina kada je studija počela, a ispunile su detaljne upitnike o svojoj prehrani.

Sredovječne i starije žene čija se prehrana najviše temeljila na trans-mastima bile su izložene najvišem riziku (39 posto). Ako i vi u svojoj prehrani svakog danas unosite velike količine trans masti, možda biste mogli razmisliti o redovitom korištenju aspirina, koji je u ovoj studiji ublažio rizik žena od moždanog udara.

Trans-masti su priznati faktor rizika za bolesti srca i srčani udar, a naša je studija pokazala kako su i faktor rizika za ishemijski moždani udar“, objasnio je Ka He, voditelj studije.

Istraživači su uspjeli ustanoviti vezu između rizika od moždanog udara i povećanog unosa trans-masti, no, ističu, ne mogu reći da redovita konzumacija ovih masti mora dovesti do moždanog udara. S obzirom da osobe koje uvelike jedu trans masti općenito slijede lošije prehrambene smjernice, moguće je da je u pozadini neki drugi faktor, ističu komentatori. Primjerice, prehrana bogata trans-mastima također je bogata šećerima, soli i drugim “nezdravim faktorima”.

Transmasne kiseline su tekuća ulja koja su pretvorena u kruto stanje procesom hidrogenizacije, a sastojak su mnogih prethodno pripremljenih obroka i namirnica kako bi se one očuvale. Mnoge pržene namirnice sadrže trans-masti koje povisuju kolesterol i najčešće dolaze u obliku hidrogeniziranih biljnih masti. Trans masti, jednako kao i zasićene masti, glavni su krivci visokog kolesterola kojeg unosimo hranom, ali nisu navedeni na deklaraciji namirnica.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo