Magistra nutricionizma Meri Filipović za vas je pripremila popis namirnica s kojima biste se trebali češće “družiti”. Ukusne su, pristupačne cijenom i, najviše od svega, izuzetno su zdrave!
Postoji mnogo namirnica koje su zdrave. Složila sam popis namirnica koje su hranjive, ukusne, pristupačne, jednostavne za pripremu i za koje su znanstvenici potvrdili da su odlične za zdravlje te bi se trebale naći i u vašem tanjuru preko jeseni i zime.
Kupus
Znanstvenici su u kupusu pronašli spojeve koji smanjuju rizik od nastanka karcinoma, uključujući rak dojke, želuca, pluća i prostate. Kupus je također odličan za sprječavanje srčanih bolesti, gastrointestinalnih problema i Alzheimerove bolesti. Kupus je bogat izvor vitamina A, C i K, štiti zglobove i može smanjiti rizik od osteoartritisa.
Vjerojatno najveća zabluda, kada je kupus u pitanju, glasi da ga se uvijek treba kuhati, a to je daleko od istine. Kupus je odličan i sirov. Naribani svježi kupus možete jesti i kao salatu.
Repa
Repa je prirodni multivitamin. Sadrži puno hranjivih tvari, više od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Bogata je antioksidansima i tako smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu koji su štetni za tjelesne stanice, a mogu uzrokovati prijevremeno starenje i razne bolesti, uključujući i rak. Spojevi koji se nalaze u repi su se pokazali odličnima kod snižavanja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastajanja kardiovaskularnih bolesti. Repa pomaže tijelu da se očisti od štetnih kemikalija, kao što su nitrati u obrađivanoj hrani.
Odlično je što repu možete jesti sirovu ili kuhanu, hladnu ili toplu.
Riba
Riba koja u sebi sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina odlična je za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje upala. Riblje ulje poboljšava funkcioniranje mozga i usporava njegovo starenje. Ribe koje obiluju omega-3 masnim kiselinama su sardine, skuša, losos, tuna i pastrva.
Ribu možete pripremati na razne načine, uz razne priloge. Ukusna je, lagana, zdrava i pristupačna.
Leća
Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja prevelike količine crvenog mesa. Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s rižom ili mahunarkama, taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu.
Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topivih i netopivih vlakana koja pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu. Bogata je vitaminima i mineralima, uključujući i željezo.
Leću je najbolje malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku te koristiti za salate, juhe, variva i sl.
Orašasti plodovi
Bademi, lješnjaci, orasi i kikiriki su bogati mastima, koje poboljšavaju zdravlje srca i potiču proizvodnju dobrog kolesterola. Znanstvenici navode otkrića da nekoliko porcija orašastih plodova tjedno znatno smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Orašaste plodove možete jesti svježe, pržene, kao dodatak salatama, prilozima, desertima ili juhama.
Quinoa
Nažalost, mnogi ljudi nikada nisu ni čuli za ovu žitaricu. Quinoa sadrži sve važne hranjive tvari za održanje dobrog zdravlja. Bogata je vlaknima, mineralima i proteinima, a sadrži malu količinu kalorija i masti. Istraživanja su pokazala da jedna zdjelica quinoe svaki dan može smanjiti rizik od pretilosti, raka dojke, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Odličan je izvor kalija i željeza te dobar izvor cinka i B-vitamina.
Od quinoe možete raditi slatke i slane kaše, koristiti ju kao prilog, dodatak jelima, a od nje možete raditi i mesne okruglice.
Špinat
Špinat sadrži antioksidanse u tolikoj mjeri da, pojedete li jednu porciju špinata, to je kao da ste pojeli 2 ili 3 porcije nekog drugog povrća. Špinat oslobađa tijelo od slobodnih radikala, bogat je kalcijem, vitaminima A i K, i omega-3 masnim kiselinama.
Špinat je toliko jednostavan za pripremu da biste ga bez problema mogli jesti svaki dan kao prilog, salatu, dodatak jelima ili juhama.
Autorica teksta:
Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju